Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от

...
Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от
Коментари Харесай

След €1 млн. инвестиции - туристически дестнации за малки и големи в близост до западните ни граници


Средновековни църкви с неповторима архитектура и фрески, панорамна панорама от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната. Това са единствено част от туристическите планове на към час път от София, осъществени по ръководените от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегии за трансгранично съдействие с Република Северна Македония и със Сърбия.

С над 240 хиляди евро бе оголен капацитетът за туристическо посещаване на водопада Полска Скакавица. Той се намира единствено на 98 км от българската столица. Феноменът е разгласен за естествена забележителност през 1968 година поради изключителната естествена и културна значителност. Висок е 3 метра, а денивелацията от най-високата му точка до равнището на река Струма е 70 метра. Със средствата е рехабилитиран сектор от общински път, построени са еко пътеки, обособено е място за паркиране и зони за отдих и наблюдаване. Така туристите могат да видят извънредно живописната панорама към долината на река Струма, скалния масив на водопада и покрайнините му. Посетителите имат и по-голям избор от пешеходни направления, по които да се срещнат с естествените запаси на региона, с опция за наблюдения на водопада от разнообразни точки. В региона има непокътнати неповторими местообитания, в които има доста редки и застрашени типове животни и растения, част от които ендемични – намират се само в тази част на България. Тук се срещат и доста предпазени от закона типове, като пепрудите Поликсена, Голямата огневка, Едрата синевка, Четириточковата еуплагия, бръмбара рогач и доста други.

За феновете на поклонническия туризъм, българската просвета и ранна архитектура, е целесъобразно да посетят Средновековната черква „ Свети Архангел Михаил “ в гр. Рила, област Кюстендил. С близо 223 хиляди евро в античния храм бяха направени консервация, реституция, частична реорганизация на средновековната постройка и фрески. Според експертите църквата е издигната преди Рилския манастир. Храмът е включен в Регистъра на Министерство на културата за недвижимите културни полезности от национално значение. „ Свети Архангел Михаил ” е една от дребното добре непокътнати църкви на Балканите, датирани от 12 век. Изключително живописна е и възрожденската стенописна украса, обичайно подчинена на патрона на храма – Свети Архангел Михаил. Проектът се извършва от общините Рила и Старо Нагоричане.

Само на час от София, край Правец, туристите могат да се насладят на археологическия монумент -  църквата „ Света Богородица ” от ХІV  в. Тя се намира в с. Осиково, околност „ Манастира “ и е част от Осиковския манастир. Близо 310 хиляди евро са вложени в реставрирането и консервирането на храма. Дейностите по плана включват реституция, консервация и експониране като музей навън на църквата и по-ранни руини към нея. Православният храм съставлява дребна еднокорабна, едноапсидна постройка, построена от огромни и по-малки каменни блокове със заварка от бял хоросан. В североизточния ъгъл в основата на апсидата е завършена дребна полукръгла ниша, знак на витлеемската пещера - протезис или жертвеник с значимо обредно предопределение за светите блага и богослужебната утвар. На западната стена има построена втора полукръгла ниша – диаконикон. Оформянето на такава ниша в западната стена се среща рядко в църковното строителство в България. Църквата от вътрешната страна е била богато украсена с полихромна стенописна декорация в техника „ яйчена темпера ” и класическо „ фреско ”, издаваща почерка на извънредно школувани зографи. На запад от църквата е оголен притвор и остатъци от баптистерий - кръщелна. Пред и към църквата са открити по-ранни остатъци от здания и уреди. По плана е осъществено подсилване на археологическата полезност и руините към нея.

За търсачите на мощни чувства във Вършец бе построен най-големият въжен парк в България. Въжената площадка разполага с 45 детайла с друга компликация. По плана са осъществени също и спортни обекти - две детски и една фитнес площадка в " Слънчевата градина ", фитнес площадка в парка до Специализирана болница за рехабилитация " Свети Мина " и скейтборд площадка до минералната чешма. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ за община Вършец възлиза на близо 290 хиляди евро.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР