Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в

...
Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в
Коментари Харесай

Монтана и Пирот създадоха общ туристически продукт

Средновековна цитадела в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в Монтана- България бяха реставрирани по план за трансгранично съдействие. Резултатът от приключването на дейностите бе показан от кметът на Монтана Златко Живков. Раннохристиянската базилика се намира в югоизточното подножие на хълма Калето и е ситуирана отвън крепостната стена на Кастра пъкъл Монтанезиум. Базиликата в допълнение е била оградена с дебела стена от юг и изток. Ориентацията на постройката е в посока изток-запад. Предполага се, че истинската ѝ височина е достигала към 10 метра . Базиликата е издигната върху руините на разрушена антична постройка, евентуално древен храм. Тази догадка се гради на откритите археологически артефакти. Базиликата е датирана от началото на IV в. – времето на император Константин Велики (280 – 337). По-късно е надградена, с цел да се разшири пространственият ѝ обсег.
Крепостта „ Кале “ в Пирот е многопластов исторически обект с доминиращ сръбски феодален строителен интервал (наречени Горен и Среден град),датиран от XIV и XV в., и по-късно строителство, пространствено разширено от последното огромно обновяване от началото на XIX в. (наречено Долен град). Историческите данни, множеството инцидентни находки, както и археологическите изследвания потвърждават съществуването на селища и укрепления на същото място в по-ранни исторически интервали (праистория, римски и византийски период).
В рамките на плана са осъществени огромни строителни действия по реституция и развиване на двата културно-исторически и туристически обекта – крепостта Кале в Пирот и крепостта Кастра пъкъл Монтанезиум в Монтана. Издаден взаимен туристически справочник, съдържащ основни исторически данни за двете замъци. Оформени са експозиции в крепостта Кале, които са проектирани на три ниви – за туристи, за деца и за откриватели.
Разработена e презентация с съвременни способи на виртуална и разширена действителност, както и с приложението за смарт телефони Momcilovgrad, което може да бъде изтеглено от формалния магазин Гугъл Play.
Проектът стартира преди две години и завърши в утвърждения период. Общият бюджет е 695 167,85 евро . Финансирането от Европейския съюз е 505 263,55 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР