Средното увеличение след преизчисляването на пенсиите за трудова дейности от

...
Средното увеличение след преизчисляването на пенсиите за трудова дейности от
Коментари Харесай

Вицепремиерът Лазаров: Средното увеличение на пенсиите след преизчисляването от 1 октомври е 123 лева

Средното нарастване след преизчисляването на пенсиите за трудова действия от 1 октомври е 123,71 лева или 15,2% “.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на парламентарния надзор. 

Данните на Националния застрахователен институт демонстрират, че вследствие на преизчисляването нарастване на прихода от пенсии са получили 894 249 души или 45,3% от общия брой на пенсионерите с пенсии за трудова активност. Най-голямо процентно нарастване  са получили хората с пенсии, отпуснати до 2009 година в това число. То е най-високо за пенсиите, отпуснати през 2008 година  – 23,3%.

„ Около 70% от пенсионерите (623 888) са получили нарастване над 50 лева, а хората с покачване  с по-малко от 1 лев са едвам 0,6% “, уточни министър Лазар Лазаров.
Той изясни, че за 54,7% от пенсионерите с пенсии за трудова активност, сумата след преизчислението е била по-неблагоприятна от тази, изплащана през предходния месец, заради което размерите им остават на равнището от месец септември.

Общият брой на пенсионерите, получаващи пенсии от държавното публично обезпечаване към 1 ноември 2022 година, е 2 033 988. Хората с пенсия (с включени добавки към нея), които са под линията на беднотия за 2022 година (413 лева.) са 306 460 или 15,1% от общия брой на пенсионерите. Това са пенсионери, които получават наследствени пенсии, пенсии за застрахователен стаж и възраст с повърхностен стаж, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване с понижена продуктивност сред 50 и 70 на 100, пенсионери със стаж и в други страни, както и хора, получаващи пенсии, които не са свързани с трудова активност. 

Министър Лазаров акцентира, че пенсионерите с най-ниски приходи получават дейна поддръжка по разнообразни стратегии за обществено подкрепяне. По-голямата част от тях са с приход, който им обезпечава достъп до месечни помощи, целеви помощи за отопление и други типове поддръжка. Те са измежду групите, които са подкрепяни по линия на европейските стратегии с хранителни артикули, топъл обяд, обществени услуги в домашна среда и други.  Значителен дял от хората с пенсия под линията на беднотия получават финансова поддръжка по реда на Закона за хората с увреждания. В резултат на нарастването на линията на беднотия през 2023 година от 413 на 504 лева, от 1 януари тя ще се усили с 22%.

Министър Лазаров уточни, че прогнозните разноски за пенсии през 2023 година са 19,2 милиарда лева – с 3,7 милиарда лева или с 23,9% повече по отношение на средствата, планувани за 2022 година Разходът за пенсии през 2023 година се чака да бъде към 11,1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за същата година, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР