Средното поскъпване на тока за битовите потребители от 1 юли

...
Средното поскъпване на тока за битовите потребители от 1 юли
Коментари Харесай

Енергийният регулатор предлага токът да поскъпне с под 2%

Средното повишаване на тока за битовите консуматори от 1 юли да бъде с 1.89%, макар че електроразпределителните сдружения желаеха по-голям %. Това се предлага в отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за одобряването на новите цени в бранш " Електроенергетика ", представен от " Капитал ".

Публичното разискване на експертните планове ще е на 31 май, а до края на юни членовете на регулатора ще вземат дефинитивно решение какви да са цените.

За клиентите на ЧЕЗ, която обслужва Западна България, се предлага нарастване с 1.7%, за тези на ЕВН (Югоизточна България) – 1.81%, а за клиентите на " Енерго Про " (Североизточна България) - с 2.6%.

" Капитал " напомня, че " ЧЕЗ Електро България " беше предложила нощната цена да нарастне с 51% (от 0.05696 лева за киловатчас до 0.08603 лева за киловатчас), а дневната цена - с 5%. Като претекст за това бяха посочени цените, на които сдружението купува нощната сила от НЕК.

Според КЕВР обаче нощната цена на " ЧЕЗ Електро България " освен не би трябвало да се усилва толкоз, а даже би трябвало да се понижи с 2% - до 0.05582 лева за киловатчас. Дневната цена пък следва да нарасне минимално - с 0.1%.

Подобно е ситуацията и при поисканото от " ЧЕЗ Разпределение България " повишение на цените за достъп до мрежата с 35% и за транспорт - с 34%. Изчисленията на специалистите на секторния регулатор са посочили, че повишаването не би трябвало да е повече от надлежно 2.8 и 5.5%. Така, с включването и на тези съставни елементи, цената на тока в Западна България ще се усили приблизително от 1 юли с 1.7 %.

От " ЕВН България Електроснабдяване " бяха поискали нарастване на дневната цена с 6.19%, а на нощната с 21.6%, само че евентуално ще получат под един % растеж за дневната и също както при ЧЕЗ - минимално намаляване на нощната, се споделя в обявата.

Заявлението на " Енерго–про Продажби " беше за нарастване на дневната цена с едвам 1.69%, а на нощната - с 2.95%. Предложението на специалистите на регулатора обаче е за растеж от 0.4% за дневната цена и понижение с 2.86% на нощната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР