Средностатистическата възраст, на която жените стават майки, се е увеличавала

...
Средностатистическата възраст, на която жените стават майки, се е увеличавала
Коментари Харесай

По-възрастните майки са по-добри майки – твърди изследване

Средностатистическата възраст, на която дамите стават майки, се е увеличавала последователно през последните години и в действителност  това не е нещо неприятно.

Ново изследване на Aarhus BSS сочи, че е по-малко евентуално по-възрастните майки да санкционират и да се карат на децата си, а от своя страна, тези деца имат по-малко проблеми с възпитанието си, с емоционалността си и по-малко компликация в общественото другарство.

Резултатите би трябвало да бъдат прегледани дружно с необятно публикуваните рекомендации да не ставаме родители прекомерно късно. Тези рекомендации се базират на знанията по отношение на, да вземем за пример, намаляващата родова дарба и рисковете за здравето по време на бременността в една по-късна възраст.

„ Когато обаче, оценим следствията от повишаващата се възрастова граница при дамите, които раждат деца, е значимо да се вземат под внимание и физическите, и психическите „ За “ и „ Против “, споделя професор Дион Сомер от Aarhus BSS, който е и един от учените  участвали в изследването.

Предишни проучвания са посочили, че дамите, които раждат по-късно са по-стабилни прочувствено по време на бременността, както и в първите дни след раждането на детето. Резултатите от новото изследване посочват, че преимуществата при по-възрастните майки и децата им доближават чак до времето, в което децата потеглят на учебно заведение, само че пък понижават преди децата да навършат 15 години.

Защо дамите отсрочват майчинството?

Когато през днешния ден дамите стават майки доста по-късно, в сравнение с това се е случвало в предишното, то това е резултат от няколко аргументи. Днес живеем по-дълго, дамите имат повече благоприятни условия за образование и основаване на кариера, както и методите за контрацепция са се подобрили доста.

Към 2015 година междинната възраст, на която дамите са ставали майки, е била 30 години. Това, също по този начин значи, че множеството деца в Дания през днешния ден се раждат, когато майките им са на над 30 години и че пропорцията на децата, чиито майки са били над 40-годишни, когато са ги родили се е нараснала четирикратно от 1985 година насам.

Как по-голямата възраст на майката се отразява на развъждането на едно дете?

По-възрастните майки са в по-голям риск от появяването на затруднения по време на бременност и по време на самото раждане от по-младите майки. Рискът от импровизиран аборт при тях също е по-голям, както и от раждането на недоносени деца, а също по този начин и от раждането на деца с увреждания.

От друга страна, изследвания демонстрират, че по-възрастните дами се оправят доста по-добре с първата част от майчинството. Те изпитват доста по-малко паники по време на бременността, по-позитивни са по отношение на това, че ще бъдат родители и като цяло имат доста по-положителен метод към децата си.

Предишни проучвания са наблюдавали развиването на децата до времето, в което са тръгнали на учебно заведение и са открили, че децата с по-възрастни майки, без значение от профила на родителите, финансовите им опция и образованието им, са имали по-добри езикови умения, а проблемите им, свързани с държанието, обществените умения и обществените връзки, са били доста по-малко.

Това проучване проследило деца на възраст, на която са ходели на учебно заведение и открило, че тези от тях, които имали по-възрастни майки още веднъж имали по-малко проблеми в гореупоменатите сфери във възрастта сред 7 и 11 години, само че не и когато станали на 15.

Стабилни взаимоотношения

Причината, заради която по-възрастните майки имат по-стабилни взаимоотношения с децата си, е точно поради това, че те са по-добре образовани и имат по-голям достъп до разнообразни материални запаси.

Интересно е и да се спрем на значимостта на възрастта когато всички тези фактори се отстранен от уравнението. В такава обстановка, възрастта може да се преглежда и като една психическа зрялост.

„ Ние знаем, че хората стават по-стабилни и гъвкави душевен с напредването на възрастта. Стават по-толерантни от по-младите и се оправят доста по-успешно с другите прочувствени проблеми. Ето за какво психическата зрялост може да изясни обстоятелството, че по-възрастните майки не се карат на децата си и не ги санкционират толкоз доста “, споделя професор Дион Сомер.

„ Този метод на развъждане на децата може да способства до появяването на една доста положителна психосоциална среда, която повлиява благотворно на развъждането на децата “, споделя той в умозаключение.

Проучването на корелацията сред възрастта на майката и прочувственото, и обществено развиване на децата се е провело когато децата са били на 7, 11 и 15 години.

Резултатите са били оповестени в научното сп. European Journal of Developmental Psychology .

Оттогава насам голям брой изследвания са изследвали връзката сред образованието, специалността и фамилното състояние на по-възрастните майки, до момента в който доста малко са се спирали върху значение на възрастта сама по себе си.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР