Средностатистическата потребителска кошница, съставена от основни хранителни продукти, е поскъпнала

...
Средностатистическата потребителска кошница, съставена от основни хранителни продукти, е поскъпнала
Коментари Харесай

Определени стоки поскъпнаха чувствително! Защо горивата поевтиняват, а цените летят?

Средностатистическата потребителска кошница, формирана от съществени хранителни артикули, е поскъпнала с 4 лв. единствено за последните 10 дни. 

От 13 март, когато бе въведено изключително състояние, до в този момент българинът оставя приблизително към 5 лв. повече в магазина за закупуването същите артикули, съпоставено по отношение на предходния месец. Така коронавирусът съществено беляза покупателната дарба на популацията - освен във връзка с приходи, само че и по повод на разходи. 

Най-голям растеж на цените у нас бе регистриран при нехранителните артикули. Всички препарати за разчистване, стерилизация, всички антибактериални принадлежности - спрейове, гелове, санитария, мокри кърпи, тоалетна хартия, всички защитни средства - маски, ръкавици и прочие нарастнаха фрапантно, като при някои от тях приказваме повишаване с 1000% /маски и гел дезинфектанти/. Така огромен пакет мокри кърпи, който излизаше към 2 лв., в този момент не може да бъде открит на цена под 4 лв.. Спиртът е съвсем неоткриваем, само че за сметка на това по магазините започнаха да се продават разфасовки със алкохол за горене /опасен и непрепоръчителен поради метиловия алкохол/, който е извънредно евтина суровина на обилни цени - 500 мл близо 3 лв.. 

Поскъпването обаче надалеч не касае единствено санитарно-хигиенните принадлежности, а обхвана сериозен бранш от артикули. Най-сериозно нарастване на цените се вижда при плодовете и зеленчуците. От една страна цитрусите излизат от сезон, а от друга огромна част от тях са импорт. При строгите все още разпореждания за граничен надзор и усложнената обстановка в цяла Европа, само че и на останалите континенти, във връзка с пътуването и пренасянето на артикули, огромни транспортни компании са почнали мощно да покачват цените за доставки. Някъде вносът даже е неосъществим. По информация на TrafficNews цената за един тир от Турция за България се е повишила към този момент с около 700 евро и в случай че преди е пътувал за 1400 евро, то вече средно ставката е 2100 евро. 

Всичко това се случва в подтекста на невиждано поевтиняване на горивата на пазара поради обезценяването на петрола. Това обаче очевидно не е задоволителна отплата за превозвачите. Сериозно утежняващо перо са възнагражденията, защото интернационалните водачи са настояли за нарастване на заплатите, мотивирайки се с това, че условията създават огромен риск за заразяване с COVID-19, а и безусловно са сложени под постоянна карантина. Освен това чакането на границите е голямо, времето за доставка пораства и оскъпява артикули и услугата фрапантно. 

И по този начин, измежду най-засегнатите от повишаване артикули на пазара у нас са лимоните и чесъна. И двете се славят със своите полезни  и лековити свойства. Завишеното търсене в комплексната обстановка е вдигнала едровата цена на лимоните с към 1,30 лв. до 3,35 лева на борсите. На дребно източниците на витамин " Ц " се търгуват на цена от над 4 лв. кг, тук-там близо 5-6 лева Портокалите също са се нараснали с по 20-40 ст на кг. 

Килограмът на чесъна е скочил с 2 лв. - до към 6 лв. килограмът. Домати и краставици се продават дори по 5 лв. кг в дребните магазини, до момента в който по-големите хранителни вериги гледат да поддържат цена малко над тази по тържищата - нараснала се при оранжерийните с към 50 стотинки до 2,83 лева, а при вноса до около 2 лв.. 

Морковите и картофите също са измежду стоките, чиято цена скочи с 25-30%, като на едро килограмът на картофите сега се е покачил с към 35 ст. до 1,24 лева и с към 25 ст. при морковите до 1,07 лева С надценки най-малко още толкоз и двете кореноплодни нарастнаха фрапантно, до момента в който стигнат до крайния консуматор. Картофите бяха и част от продуктите, които се търсиха за ресурс в огромни количества. 

От главните хранителни артикули за 10 дни килограмът захар е поскъпнал с 10 ст. до 1,40 лева Яйцата са се оскъпили с 2 ст. за брой до 21 ст., а поради идният Великден се чака да се усилва още. Свинското, което претърпя огромен пик в цените, още около свинския грип, още малко е повишило цената си до почти 10 лв. едврова цена за кг. 

Останалите съществени артикули резервират относително идентични цени, само че от ден на ден се следи нарастване на цените по дребните квартални магазини. Предстои пазарът да бъде тестван дали рекордното намаляване на цената на някои горива с по 1 лев, ще се отрази на цените на артикули и услуги и по какъв начин ще продължи транспортния отрасъл. Второто незнайно, което ще трансформира цените на пазара, е пиковото извършване на покупки и съответното презапасяване с някои артикули, което ще докара до раздор сред търсене и предложение. 



Източник: traficcnews.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР