Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година одобри правителството на

...
Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година одобри правителството на
Коментари Харесай

Кабинетът одобри бюджетната прогноза за следващите три години

Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2020-2022 година утвърди държавното управление на днешното си съвещание. С документа са избрани средносрочните цели на фискалната политика, които са обвързани със заложените в Закона за обществените финанси правила, ограничавания и правила за ръководство на обществените финанси. С нея се дефинират и таваните на разноските по обособени първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за идващите три години.

Разчетите за интервала 2020-2022 година са обвързани със заложената цел за опазване на уравновесена бюджетна позиция за всяка от годините.

Отчетени са настоящите макроикономически прогнози от пролетната макрорамка и новата оценка на приходните и разходните дискреционни ограничения, като препоръчаните допускания за развиване на хоризонталните и секторните политики са индикативни и могат да бъдат преразглеждани на втория стадий от бюджетната процедура за 2020 година

Акцентът при развиването на политиките на държавното управление ще бъде подложен върху области, за които след публичен спор ще бъдат адресирани ограничения в социално-икономическата сфера.

В средносрочен проект приходната част на бюджета демонстрира наклонност на понижение - от 37,2 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 година до 36 % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година В номинален размер приходите се усилват, като от 45 739,7 млн. лева за 2020 година се чака да доближат 49 867,5 млн. лева през 2022 година
 България влиза в чакалнята на еврозоната след юни 2019 година
България влиза в чакалнята на еврозоната след юни 2019 година

Ако се постараем в осъществяването на политиките за тъждество на приходите

Разходите също бележат спад от 37,2 % до 36 %.

За 2020 година се разисква нарастване на средствата за заплати и хонорари на заетите в бюджетния бранш по трудови и служебни правни отношения, в това число и на средствата за осигурителни вноски. Окончателно решение ще бъде взето на втория стадий от бюджетната процедура за 2020 година

В плановете за разноските е отразено развиването на настоящите разходни политики.

В средносрочната бюджетна прогноза на начислена основа се чака д ефицит от 0,3 % от Брутният вътрешен продукт за 2019 година и бюджетни остатъци надлежно от 0,4 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 година, 0,2 % от Брутният вътрешен продукт за 2021 година и 0,1 % от Брутният вътрешен продукт за 2022 година

Политиката в региона на налозите предизвиква развиването на бизнеса и капиталовата интензивност посредством опазване на ниските данъчни ставки з а директните налози, необятна данъчна основа и малцина данъчни преференции.

Подобряването на успеваемостта на обществените разноски при осъществяване на разходните политики зависи от провеждането на секторни структурни промени, усъвършенстване на разноските на бюджетните организации и повишение на успеваемостта на обществените разноски в обособените браншове и усилване на техния принос за повишение на икономическия напредък.
 Членството в Еврозоната ще оскъпи живота с 2-3 стотинки
Членството в Еврозоната ще оскъпи живота с 2-3 стотинки

Намерението на държавното управление е да подадем заявката и да влезем в ЕРМ2

Политиките в държавния бюджет във връзка с общините са ориентирани към разширение на опциите за тяхното стабилно и уравновесено развиване. Основно предизвикателство пред общините е привеждане на фискалните индикатори и разпоредбите за дълга в сходство с условията на ЗПФ, с цел да се реализира финансова резистентност и непоклатимост на общинските финанси.

Присъединяването на българския лев към Валутно-курсовия механизъм II (ERM II) минава през осъществяването на утвърждения от държавното управление План за деяние, който включва ограничения според желанията на страната да се причисли към ERM II и към Банковия съюз до юли тази година. Очаква се въвеждане на еврото да повлияе позитивно на икономическата среда, както и на устойчивостта на обществените финанси .

Управлението на държавния дълг ще бъде в сходство с главните цели и правила на фискалната политика и ще регистрира положението и прогнозите три години напред. За интервала 2020-2022 година се чака понижение на държавния дълг до равнище от 21,6 милиарда лева към края на 2022 година Очаква се равнището на консолидирания дълг на бранш " Държавно ръководство " да продължи да понижава, движейки се в диапазона от 19,1 % до 16,7 % от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт, като номиналната стойност на дълга ще се стабилизира в границите 23,5-23,1 милиарда лева годишно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР