Средно с 30% ще се повиши данъка на колите със

...
Средно с 30% ще се повиши данъка на колите със
Коментари Харесай

Догодина данъкът за колите - средно с 30% по-висок

Средно с 30% ще се увеличи налога на колите със документ ЕВРО 1, 2 и 3, в случай че се одобряват предложенията на Министерството на финансите за промени в данъчното законодателство за следващата година. Тази прогноза направи пред радио " Фокус " ръководителят на Комисията по бюджет и финанси в 44-НС Менда Стоянова (ГЕРБ).

Тя изясни, че евросертификатът е този, който демонстрира екологичността на даден автомобил. За по-мощните коли данъкът остава по-висок, само че спрямо досегашния ще има понижение към 10-20% на най-екологичните коли от категория ЕВРО 6, сподели още тя.

Както и до момента, общинските препоръки имат опцията да контролират данъчната ставка, напомни Менда Стоянова.

Промените резервират правото на общинския съвет да дефинира размера на налога в наредбата по член 1, алинея 2 от ЗМДТ според от мощността на автомобила.

" Съответните общински препоръки могат да дефинират съответната данъчна ставка и в частта веществен съставен елемент и в частта екокомпонент по свое решение в диапазон, авансово избран от закона. По този метод е въведена опция общините да контролират данъчните си приходи и да имат дял във образуването им. На този стадий не можем да кажем какъв брой тъкмо ще бъде данъкът за другите градове ", съобщи ръководителят на бюджетната комисия.

Тя изясни, че екостандартът не отпада, а замества катализатора. Голяма част от катализаторите не работят, без значение, че ги има в колите и са декларирани от притежателите.

Депутатът от ГЕРБ изрази вяра в идващите години да се създадат още стъпки в посока стимулиране на екологичните коли.

За колите на възраст над 20 години повишаването обаче ще е съществено - с над 50%, демонстрират предварителни калкулации на данъка. Данъкът се пресмята по отношение на мощността на автомобила и след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата, който и в този момент съществува, само че с по-различни стойности. След това се умножава и по екокомпонент.

Отстъпката, давана в този момент за съществуване на катализатор, ще отпадне, защото посредством нея се вършат доста измами.

Проектът за промени, импортиран от МФ, към този момент планува данъкът за леките коли и товарните коли до 3.5 т да се дефинира на база два съставния елемент - веществен и екологичен. B мoмeнтa фopмyлaта вĸлючвa мoщнocттa и възpacттa нa колите, ĸaтo cтapитe плaщaт пo-мaлĸo, a пo-нoвитe пoвeчe.

Имущественият съставен елемент ще регистрира мощността и годината на автомобила, а екологичният съставен елемент – екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което предизвиква. Този съставен елемент е планувано да се дефинира от ставката за тази част от налога и мощността на мотора, поправени с коефициент според от годината на произвеждане на автомобила.

В законопроeкта се оферират шест диапазона на мощности на коли и надлежно минимална и оптималната стойност на границите на размера на налога за всеки диапазон на мощ. Съгласно настоящите разпореждания се сплотяват диапазоните до 37 и до 55 kW в един – до 55 kW, както и се включват два нови диапазона към съществуващите в закона размери във връзка с най-мощните коли: над 150 kW до 245 kW в това число и над 245 kW.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР