Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято,

...
Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято,
Коментари Харесай

Криза за кадри по морето: Хотелиери обещават 20% по-високи заплати

Средно с 20% по-високи заплати за сезонните служащи това лято, дават обещание хотелиери. Въпреки това обаче рецесията за качествени фрагменти се задълбочава. Ще избави ли вносът на служащи от чужбина летния сезон?

По данни на Агенцията по заетостта предходната година в областта на туризма са „ внесени” близо 3500 сезонни служащи, най-вече от Украйна, Молдова и Русия. Тази година упованията са за растеж. Само в Слънчев бряг обаче, както и предишното лято, прогнозите са, че не доближават 15 000 души за работа.

Средното възнаграждение за пиколо, камериерки и сервитьори в този момент е сред 600 и 700 лв.. За готвачи – с към 100 лв. повече.

--> „ От една страна, липсват фрагменти. От друга страна обаче, наетите фрагменти не си правят качествено задълженията”, акцентира Диана Колчева – председате на „ Клуб на хотелиера” – Несебър.

Затова още веднъж ще се разчита на импорт на служащи от чужбина.

„ Имахме концепция една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем при започване на сезона, с цел да можем да ги обучим, само че това не може да стане, периодите и процедурите са невъзможни”, съобщи Любо Липчев, управител на верига хотели.

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. „ Работодателят да входира ново искане, при изискване че е удовлетворен от непознатия жител, тази претовареност да продължи до 9 месеца”, съобщи Пенка Кирилова – шеф на Регионалната работа по заетостта в Бургас.

Миграционните служби обаче не са съгласували смяната. Първите трудови тържища по морето стартират другия месец.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР