Средно с 10% се увеличават цените за извършени медицински дейности

...
Средно с 10% се увеличават цените за извършени медицински дейности
Коментари Харесай

Средно с 10% се увеличават цените на медицинските дейности, които ще плаща Касата |

Средно с 10% се усилват цените за осъществени медицински действия до края на 2020 година Това стана допустимо с подписването на анекси към Националния рамков контракт.  

Министър Ангелов посочи къде ще бъдат разпределени спомагателните средства:

Цените на клиничните пътеки в лечебните заведения ще бъдат увеличени с 20 лева за покриване на тестванията при пациенти, съмнителни за COVID-19, и с 10% от 1 август до края на 2020 година По думите на проф. Ангелов това нарастване ще има резистентен темперамент и през 2021 година

Също с 10% се усилват и цените за дейностите в първичната здравна помощ (семейните практики) и с до 2 лева сумите за капитационни заплащания (фиксирана сума на пациент от практиката). Увеличението обгръща месеците до 31 декември и касае над 4 400 фамилни практики.

Увеличават се цените на дейностите в профилираната първична здравна помощ с 10%, само че по едно и също време с това се покачва размерът на осъществената активност до края на годината. Споразумението касае над 6000 практики.

Всички дентални действия , без протезирането, също подлежат на 10% нарастване в заплащането от НЗОК. Споразумението влиза в действие от 1 септември.

С 10% ще се усили и заплащането за обработка на предписания, които са 100% реимбурсирани от Касата за аптеките.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров заяви, че е реализирано съглашение с Надзорния съвет на НЗОК за погашение на надлимитната неизплатена активност , осъществена през 2015 и 2016 година в границите на бюджета за 2020 година

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков коментира, че увеличението с 10 на 100 ще послужи за възстановяване на възнагражденията и на качеството на денталните услуги.

До 126 млн. лева ще бъдат отпуснати в бюджета на НЗОК, с цел да се покрият договореностите до края на годината.
Предстои инспекция и разбор на всички действия, осъществени, само че неплатени от НЗОК от 2015 год. до момента, сподели ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Анализът ще бъде подготвен до началото на октомври. На този стадий не се постанова актуализация на бюджета на Касата, сподели още Начева. Отчитането на прегледите в действително време от персоналните лекари ще се тества през септември и октомври, концепцията е да влезе в действие от януари идната година, посочи тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР