Средно с 0,6% са се увеличили разходите за заплати у

...
Средно с 0,6% са се увеличили разходите за заплати у
Коментари Харесай

Жегата вдига разходите за заплати у нас средно с 0,6%

Средно с 0,6% са се нараснали разноските за заплати у нас поради високите температури от началото на май до началото на август. Това демонстрира разбор на специалистите на Allianz Trade, световен водач в застраховането на търговски заеми. Негативните последици са изчислени на база научни проучвания, които потвърждават, че при горещо време продуктивността на труда понижава, поради нужда от съкращаване на работно време, закъснение на дейностите, повече неточности, както и поради растеж на спомагателни разноски за работодателите. Като изключително проблематични се смятат дните с температури над 32°C. В България за интервала 1 май – 4 август са регистрирани 16 такива.

На базап композиция от фактори жегата може да докара и до 0,4 процентни пункта загуби от Брутният вътрешен продукт на страната, предвиждат още анализаторите на Allianz Trade.

Негативните последствия за България обаче са по-малки от предстоящите загуби поради високите температури на световно равнище, където упованията са за спад на Брутният вътрешен продукт от 0,6 процентни пункта. По-тежка е и обстановката в други страни от Южна Европа, като в Гърция нарастването на разноските за заплати се прави оценка на 1,4%, а свиването на Брутният вътрешен продукт – с 0,9 процентни пункта. В Испания обстановката е още по-сложна с 1,5% растеж на разноските за заплати и 1 процентен пункт загуба от Брутният вътрешен продукт. В Италия упованията са за 0,8% повече разноски за заплати и 0,5 процентни пункта понижаване на Брутният вътрешен продукт. С 47 дни с температури над 32°C за обсъждания интервал икономическите последствия в Китай са съществени – 1,9% увеличени разноски за заплати и 1,3 процентни пункта загуба от Брутният вътрешен продукт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР