Средно прекарваме между 85 и 90% от времето си в

...
Средно прекарваме между 85 и 90% от времето си в
Коментари Харесай

Оставаме си вкъщи: колко важно е качеството на въздуха у дома

Средно прекарваме сред 85 и 90% от времето си в затворено пространство. А за тези от нас, които работят от у дома този % сега е още по-висок. Затова в идните седмици ще е изключително значимо въздухът вкъщи да е чист. Не инцидентно, множеството препоръки за профилактика на вируси акцентират смисъла на постоянното и обширно проветрение. От друга страна, външният въздух също е мощно нечист, което води до спомагателни опасности. Ето за какво актуалните климатици и пречистватели идват на помощ.

Средно европейските жители прекарват 85-90% от времето си на закрито - вкъщи, в учебно заведение, на работното си място или даже в свободното си време - и тази съразмерност е станала още по-висока при сегашната епидемиологична обстановка. Тъй като вирусите се популяризират бързо на закрито, си коства да помислим какво можем да създадем, с цел да поддържаме въздуха в дома си чист.


Въздухът вкъщи може да е два пъти по-мръсен от този на открито
На пръв взор това може да звучи изненадващо, само че някои нездравословни замърсители на въздуха могат да участват в по-висока централизация на закрито, в сравнение с навън, което значи, че въздухът в градска улица със междинен трафик може да бъде даже по-чист от въздуха, вдишван в хола ни. В допълнение към множеството замърсители навън, които влизат в домовете ни, нездравословните химикали, предавани при пушене, готвене, потребление на свещи или тамян, почистващи сътрудници, строителни материали, мебели, домакински текстил, компютри, акари и прахови акари, утежняват качеството на въздуха, а също и бактериите и вируси. Поради тези фактори Съвместният проучвателен център на Европейски Съюз (JRC) откри, че въздухът в закрити пространства може да бъде до два пъти по-замърсен от външния.

Рискови групи
Според Европейската организация по околната среда, неприятното качество на въздуха в закрити пространства може да бъде изключително нездравословно за рискови групи като деца, възрастни хора или такива със сърдечно-съдови и хронични респираторни болести като астмата. Според данни, оповестени от Европейската фондация за белите дробове (ELF), замърсяването на въздуха в затворени пространства е осмият най-съществен рисков фактор за развиването на заболявания.

Кога и по какъв начин проветряваме е от голяма важност
Респираторните вируси се популяризират бързо на закрито посредством кашлица, кихане или в някои случаи даже единствено с издишване. В по-малки пространства, като средностатистически апартамент, въздухът се замърсява бързо, тъй че си коства да се проветрява, колкото е допустимо по-често и усърдно. Ако времето на открито го разрешава, е добре прозорецът да е отворен тук-там, където няколко души са в едно и също въздушно пространство. Въпреки това, външният въздух също е много нечист. Отоплителният сезон към момента не е завършил изцяло, а трафикът на транспортните средства не е понижен на всички места до толкоз, че да приказваме за чист въздух. В допълнение към неподходящото влияние на нечистия въздух върху здравето и устойчивостта, патогените могат да се придържат към повърхността на дребни частици от въздуха от нагряване, трафик и други източници. Следователно, с цел да може вентилацията в действителност да усъвършенства качеството на въздуха в дома, с изключение на верния избор на времето за вентилация, може да е нужна и помощта на актуалните пречистватели на въздух и климатици.


Ето по какъв начин да подобрим въздуха вкъщи
Неслучайно Европейската белодробна фондация предлага потреблението на пречистватели за възстановяване на качеството на въздуха в помещението, в допълнение към качествено проветрение, потреблението на по-малко замърсяващи нагреватели и промяната на печките печките на дърва. Проветряването е мъчно през алергичния и отоплителния сезон, само че пречиствателите могат доста да подобрят успеваемостта му, защото отстраняват фините, дребни прахови частици и пъстър прашец от въздуха, а някои устройства, като пречиствателите за въздух LG PuriCare ™, ви оказват помощ даже се отървете от нездравословните газове в домашната среда (напр. формалдехид, обособен от домашното оборудване).
Подобна функционалност може да извършва климатик, оборудван с антибактериален филтър, който също отстранява прашеца и мощно алергенните прахови акари от въздуха в помещението. Добре е за здравето ни да изберем климатик, оборудван с плазмен йонизатор, защото йони, предавани от устройството, се свързват с нездравословните частици, като по този метод ги обезвреждат с висока успеваемост и в същото време отстраняват неприятните миризми.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР