Средно по пътищата на страната за една година загиват деца,

...
Средно по пътищата на страната за една година загиват деца,
Коментари Харесай

За година губим по един клас деца по пътищата

Средно по пътищата на страната за една година умират деца, колкото един учебен клас. Черната статистика цитира пред Българска национална телевизия специалистът от държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Росен Рапчев. Непълнолетните жертви са както пешеходци, по този начин и велосипедисти и пасажери в транспортни средства. За година към 190 пешеходци умират в пътни произшествия, сподели още Рапчев. По думите му точно пешеходците са най-уязвимата група участници в придвижването. В момента по-голямата част от денонощието е мрачно и пешеходците не са забележими, когато вали дъжд или сняг, прозорецът на автомобила е замърсен от капките, тези капки и рефлектиращите отражения на отсрещното придвижване, пречат на водачите, разяснява специалистът. Той акцентира, възрастните носят отговорност да научат децата си да бъдат пълноправни участници в придвижването. Добре е през зимата да се сложат светлоотразителни детайли в облеклото, с цел да бъдат ясновидими и различими на пътя.
Коментарът на Рапчев бе във връзка зачестилите в последните няколко дни тежки произшествия с деца на пътя.
Министърът на превоза Росен Желязков също приказва по тематиката. Той взе участие в кръгла маса за пътния травматизъм. Желязков е на мнение, че има потребност от нов Закон за придвижване по пътищата. В полемиката вземат участие представители на управлението на Министерство на вътрешните работи и на институции, имащи отговорност къв придвижването по пътищата.
По думите на Желязков този закон би трябвало бъде признат в границите на мандата на този парламент, а изпълнителната властт би трябвало да го приготви и да набележи задачите, периодите за тях и да поеме ангажимент за тяхното споразумяване.
Министърът означи още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа, за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни катастрофи.
На друго мнение е вътрешният министър Младен Маринов. Според него с прекомерните промени в нормативната уредба жителите се объркват. Правейки ново законодателство би трябвало да се фокусираме върху гаранциите за неговото осъществяване, добави той. Трябва да вървим към смяна в държанието на водачите, счита Маринов. Той добави, че българското общество е привикнало някой да го управлява и когато сметне, че е без надзор мотивацията за съблюдаване на закона понижава.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР