Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като

...
Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като
Коментари Харесай

Евростат: Самоубиват се по двама българи на ден


Средно по двама българи дневно лишават живота си, като през 2015 година броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 дами, демонстрират данни от разбор на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година.

Това значи, че 9 българи на 100 000 души сами са лишили живота си през 2015 година, при междинен индикатор за Европейски Съюз - 11 на 100 000.

Броят на българите, протегнали ръка на живота си, понижава през годините, като за съпоставяне през 2014 година самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 година, когато са се самоубили надлежно 800 и 811 българи, демонстрират данни на Националния център за публично здраве и разбори /НЦОЗА/, предава Българска телеграфна агенция.

В НЦОЗА от предходната година работят по план "Подобрени услуги за психологично здраве ", чиято съществена цел е да понижи с към 10 на 100 броят на самоубийствата у нас.

Проектът е подсилен от Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като главно се работи по повишение на знанието в обществото за тревогата и депресията, които са в основата на осъществените опити за самоубийство.

Годишно към 3000 българи протягат ръка на живота си като съотношението на несполучливите опити към сполучливите е почти 4:1.

Близо половината от опитите за самоубийство, както и осъществените опити /около 45 процента/, са поради спорове в фамилията, демонстрират данни на специалисти от НЦОЗА.

Втора водеща причина за това българите да протягат ръка на живота си, са тежките психологични разстройства - към 12 на 100 от самоубийствата. Следват: несполучлива обич - 8 на 100 от случаите; тежко физическо страдалчество - 7 на сто; тежки финансови усложнения - 5 на 100. Заради загуба на работата си са протегнали ръка на живота си едвам 1-2 % от самоубийците у нас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР