Средно по 9 души на ден, които работят без трудови

...
Средно по 9 души на ден, които работят без трудови
Коментари Харесай

Инспектори ловят по 9 на ден без трудови договори

Средно по 9 души дневно, които работят без трудови контракти, залавят инспектори по труда у нас. За интервала от януари до юли тази година
установените нарушавания по отношение на полагане на труд без подписан писмен или регистриран в Национална агенция за приходите трудов контракт са 1813, оповестяват от Главна ревизия по труда. Това е с над 300 души повече по отношение на същия интервал на предходната година. Тогава те са били общо 1486 души.

Според Кодекса на труда работата без трудов контракт се санкционира с санкция от най-малко 1500 лв., написа Монитор.

За установените нарушавания се подхващат насилствени административни ограничения и се постановат административни санкции.

Отчита се растеж и при нарушаванията, свързани с погашение на заплатите на служащите. Нарушенията по начисляването и изплащането на възнагражденията са 5194, а за първите седем месеца на 2018-а са били 5101, съпоставиха от ГИТ. Въпреки че броят на нарушаванията е съвсем еднакъв, общата сума на откритите забавени хонорари през тази година е съвсем двойно по-малка, защото все по-редки били случаите на закъснение на заплатите на личния състав в цели предприятия.

Практика е да се откриват единични случаи на неизплатени хонорари, както и непреведени последни заплати и компенсации на чиновници с прекъснати контракти. Данните демонстрират, че сумата на откритите неизплатени хонорари през седемте месеца на 2019 година е 9,1 млн. лева, до момента в който за същия интервал на предходната година тя е била съвсем 19 млн. лева

Инспекцията по труда поставя непрекъснати старания да насочва ограничавания човешки запас към най-рисковите обекти на надзор, както във връзка с осъществяването на трудовите правни отношения, по този начин и по повод сигурността и здравето при работа, твърдят от ГИТ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР