Средно по 60 дни са чакали българските фирми, за да

...
Средно по 60 дни са чакали българските фирми, за да
Коментари Харесай

Българските фирми получават плащанията си средно за 60 дни

Средно по 60 дни са чакали българските компании, с цел да получат заплащанията си след осъществяване на договорка през 2019 година. Така срокът на разплащанията у нас се е съкратил с 3 дни по отношение на 2018 година. Това демонстрират данните от изследване на Euler Hermes - водач в застраховането на търговски заеми в света и у нас. Най-много време у нас лишава приемането на заплащания в Химическата промишленост – 99 дни със доста нарастване от 27 дни по отношение на 2018 година. На второ място се подрежда секторът Технологии с 91 дни, където срокът се е свил доста. Другите браншове със доста по-дълъг период на разплащане в съпоставяне със междинното за страната са Строителство с 83 дни и Луксозни артикули и услуги със 78 дни.

Най- малко време лишава да получат парите си компаниите, работещи в областта на бизнес услугите. Средният период за разплащанията у нас остава по-нисък от междинния на световно равнище, който съгласно отчета на Euler Hermes за 2019 година e 64 дни. Прогнозата на специалистите е за в допълнение удължение през 2020 година до 66 дни и до рекордните 68 дни през 2021 година. Причина за това е COVID-19 икономическата рецесия, която ще накара фирмите да изберат тактика за по-дълги интервали на разплащане, като вид да защитят бизнеса си. “Много е евентуално предстоящото удължение на периода за разплащане да се отрази и на българските компании, изключително на тези, които работят с интернационалните сътрудници и е добре това да бъде отразено в стратегическото им обмисляне за минимализиране на риска ”, разяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

В допълнение българският бизнес би трябвало да обърне внимание на задълбочаването на притеснителната наклонност у нас за удължение на периода на блокиране на оборотния капитал. Според данните на Euler Hermes за 2019 година той се усилва с още 6 дни като доближава рекордните 99 дни. Така България безапелационно се задържа на дъното на световната ранглиста по този знак, който демонстрира степента на финансова дисциплинираност на бизнеса и опциите за освобождение на средства за вложения, рационализация и агресия. За съпоставяне съгласно данните на Euler Hermes на световно равнище срокът за блокиране на оборотния капитал през 2019 година е 69 дни. Позицията на България е доста по-неблагоприятна даже спрямо песимистичните прогнози за нарастване до 74 дни в международен мащаб през 2020 година поради COVID-19 рецесията.

Калкулирано в стойност това демонстрира, че през актуалната година бизнесът на световно равнище ще отдели 8 трилиона щ.д. за оборотни средства вместо да ги насочи към вложения, рационализация, развиване на нови артикули, географска агресия или покриване на задължения. Най-уязвими по този индикатор на световно равнище са секторите Транспорт, Автомобилостроене, Текстил и Търговия, при които нарастването на периода на блокиране на оборотния капитал се чака да нарасне най- доста през 2020 година. Другите застрашени от рецесия на ликвидността са Строителство и Метали, както и Авиацията с блокиран капитал за приблизително над 130 дни.

“На фона на неподходящата наклонност у нас и песимистичните вероятности за близката година на световно равнище е доста значимо българският бизнес да предприеме ограничения за усъвършенстване на паричния поток и да покачат финансовата си дисциплинираност с търсене на благоприятни условия за понижаване на периодите за приемане на вземанията и преразглеждане на материалните ресурси. В същото време обаче отчитаме обективните ограничавания, трудност в планирането и натискът, който необикновената икономическа обстановка основава. Затова един от инструментите за понижаване на риска, който става още по-голям е застраховането на търговски заеми. ”, безапелационна е Камелия Попова. Това решение става все по-търсено и у нас през последните години, изключително в изискванията на COVID-19 рецесията и усложнените вероятности за стопанската система през идващите години. През последните три години Euler Hermes в България утроява цената на издадените застрахователни полици за български компании, а общата експозиция към тях към този момент е 1,4 милиарда евро, а от началото на COVID-19 рецесията се регистрира осезателен растеж на запитванията, както от огромни, по този начин и от междинни предприятия у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР