Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100

...
Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100
Коментари Харесай

Евростат: Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души у нас

Средно по 2 случая на гибел от удавяне на 100 000 души население са регистрирани у нас, демонстрират данни от разбор на Евростат за трендовете в Европейски Съюз от гибел при удавяне или потапяне през 2018 година

Това значи, че при 7 млн. души население, у нас през предходната година хипотетично е имало към 140 случая на гибел от удавяне, пресметна Българска телеграфна агенция.

Само за първите 5 месеца на тази година /до 1 юни/ у нас е имало към 25 случая с съдбовен край от удавяне.

Според специалисти от Водноспасителната работа на БЧК лятото е сезонът-пик от удавяния. Трите съществени аргументи за удавянията са следните: непознаването на заплахите при къпане и плуване; неумението да се излезе от рискови обстановки, зародили във водата, както и незнанието да се помогне на човек, който се дави.

Освен това други рискови фактори, с които наложително би трябвало да се съобразяваме при влизането във вода са: безспорна възбрана на алкохол и опиати при къпане и плуване. Според специалистите и в двата случая хората губят действителна визия за заплахите и надценяват личните си сили и благоприятни условия.

Категорична е и възбраната за плуване и къпане след щедро хранене - в сходна обстановка охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха могат да провокират прилошаване, повръщане и даже загуба на схващане, а попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища, води до задушаване и удавяне. Мозъкът е най-уязвимия орган в организма във връзка с кислорода и може да оцелее най-вече към 4 минути преди да се появят необратими вреди, споделят специалистите.

Мъжете у нас се давят три пъти повече от дамите, евентуално подценявайки и пренебрегвайки горните фактори за предварителна защита по време на къпане и плуване, регистрира статистиката.

Най-уязвими от съдбовни водни произшествия си остават децата - по данни на БЧК през последните 5 години /2013-2018 г./ вследствие от удавяния са загивали сред 10 и 16 деца. Пикът на съдбовни произшествия е бил през 2008 година - 32 удавени деца, както и през 2012 година - 22 изгубени детски усмивки.

СЛУЧАИТЕ НА СМЪРТ ОТ УДАВЯНЕ В Европейски Съюз ВАРИРАТ МЕЖДУ 5 500 И 6000 ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ

През предходната година е имало над 5 500 съдбовни произшествия с поданици на Европейски Съюз, породени от инцидентно удавяне и потопяване при към 5 милиона смъртни случая регистрирани като цяло. Тези данни дават отговор и на междинния индикатор за гибел при удавяне в Европейски Съюз от 1,1 на 100 на 100 000 поданици.

Смъртните произшествия с удавяне понижават всяка година след регистриран пик от над 6 000 смъртни случая през 2013 година, регистрира Евростат.

Сред държавите-членки на Европейски Съюз най-високите проценти на гибел от удавяне са регистрирани в Литва и Латвия - с повече от 6 съдбовни случая на 100 000 поданици. Други страни с регистрирани високи индикатори от гибел при удавяне са още: Естония - 3 случая на 100 хиляди, Исландия и Словакия - по 2,3 случая на 100 хиляди и други
За разлика от тях, най-ниските проценти са регистрирани в Италия, Малта и Португалия - всички по 0,4 смъртни случая на 100 000, както и в Дания - 0,5, Испания - 0,7, Швеция - 1 случай на 100 хиляди и други
Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния - 3 на 100 хиляди, в Гърция - 2,5, в Сърбия и Турция - по 1 случай на гибел от удавяне на 100 хиляди души население.

Статистиката за смъртността от инцидентно удавяне и потапяне по пол демонстрира, че в съвсем всички страни, за които има данни, смъртността е била по-висока измежду мъжете, в сравнение с измежду дамите. Изключение е Люксембург, където са били регистрирани 4 смъртни случая от удавяне, 3 от които са били дами. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР