Средно по 19 кандидати се борят за едно от 17-те

...
Средно по 19 кандидати се борят за едно от 17-те
Коментари Харесай

19 кандидати за едно място в Европарламента

Средно по 19 претенденти се борят за едно от 17-те места на България в бъдещия нов състав на Европейския парламент. Общо 318 са претендентите, които са регистрирани за присъединяване на евровота на 26 май, научи в. „ Монитор " от ЦИК. Във вторник изтече крайният период за регистрация в Централната изборна комисия на листите на партиите и обединенията, както и за внасяне на подписките от страна на инициативните комитети за самостоятелните претенденти.

На вота в края на май ще се борят 13 политически сили, 8 обединения и 6 самостоятелни. Общо 15 партии получиха регистрация от ЦИК, само че две от тях по този начин и не внесоха своя листа и се отхвърлиха от присъединяване в изборите в последния миг - „ Движение България за жителите " и Българска нова народна власт (БНД).

По традиция огромна част от обединенията са внесли цялостни листи от 17 души. ГЕРБ залагат на потвърдени институционалисти, като огромна част от претендентите им са сегашни евродепутати. Именно сегашни представители на групировката в Брюксел заемат първите пет места, като отпред на листата е еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. На избираемото шесто място пък е седесарят Александър Йорданов, откакто ГЕРБ и Съюз на демократичните сили подписаха съглашение за общо явяване на вота. Досега ГЕРБ имаха шестима души в Екологичен потенциал, като обявиха, че в този момент се надяват да усилят най-малко с едно място наличието си в институцията.

Листата на Българска социалистическа партия пък бе подредена след дълги вътрешни кавги и опит на соцлидера Корнелия Нинова да отстрани ръководителя на ПЕС Сергей Станишев от нея. В последна сметка след скришен избор и балотаж за място той зае петата позиция в листата, която пък се води от неговата някогашна половинка Елена Йончева. Тя е един от претендентите за Екологичен потенциал с обвинявания от прокуратурата за пране на пари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР