Средно по 125 майки са се върнали предсрочно на работното

...
Средно по 125 майки са се върнали предсрочно на работното
Коментари Харесай

По 125 майки се връщат предсрочно в офиса срещу бонус

Средно по 125 майки са се върнали предварително на работното си място против бонус от страната. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт за деветмесесечието на 2018 година Първенци по майки, които са сменили памперсите с офиса, са огромните регионални градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Опцията се оказва минимум известна измежду нежния пол от слаборазвитите стопански области – Враца, Монтана, Търговище, Ямбол и Габрово. Общият им брой за първите девет месеца е 1117, оповестява " Монитор ".

74 на 100 или 826 майки са се върнали в компанията 135 дни откакто са излезли по майчинство, като за това към заплатата си са получили
бонус в размер на 50% от възнаграждението си. Така в случай че месечно майката взима по 1500 лева и тя се върне по-рано във компанията, ще получи бонус от 750 лева към заплатата. Тя ще получава заплата и половина до момента в който детето не навърши една година. От държавния бонус не могат да се възползват дамите, чиито деца са в обществени домове, приемни фамилии или са отглеждани по стратегии за поддръжка на майчинството.

От преференцията през първото тримесечие на 2018 година са се възползвали 502 родилки. За съпоставяне през третото тримесечие на 2017 година, когато мярката влезе в действие, са се възползвали 386 дами, а през юли-септември 2017 година - 490.



Едва 286 бащи пък са заменили майките в развъждането на бебета, с цел да могат дамите им да се върнат на работа. Това са мъжете, които са поели грижите за детето след шестия месец. Обикновено от тази опция се възползват или дамите, които са на управителни позиции, или бащите, които взимат по-високи заплати. През първите 6 месеца татковците получават 90% от размера на заплата, на която се обезпечават. През останалите 12 месеца сумата е закрепена на 380 лева, колкото е регламентираният размер на компенсацията на развъждане на малко дете. Не е изненада, че

най-често столичните бащи се вземат решение да сменят офиса с памперси

следвани от пловдивските и старозагорските. Във Шумен, Монтана, Сливен и Смолян пък нито един татко не е избрал тази алтернатива. От
бонусите за по-ранно връщане на работното място по-често се възползват дамите сред 30 и 40 година

65 на 100 от всички, които избират да взимат заплата и половина, е точно в тази възрастова граница, като междинната възраст е 33 година Възрастта на тези, които трансферират майчинството на бащата, скача с 4 години.

Една трета от бизнеса подтиква финансово своите чиновници, които имат деца и са се върнали по-рано на работа. Работодателите считат, че и страната би трябвало да планува по-сериозни и по-ефективни тласъци за майките, с цел да бъдат стимулирани да се връщат по-рано на работа, демонстрира експресно изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) измежду членовете й, извършено по поръчка на „ Монитор “.

Около 44% от интервюираните компании считат, че майчинството е обществена отговорност на страната и по тази причина тя би трябвало да поставя по-сериозни способи по отношение на връщането на работа. В положение на демографска рецесия би трябвало да се поддържат фамилиите и майките. Дългото неявяване от пазара на труда покачва риска от деквалификация на дамите, разясниха данните от БТПП.

По отношение на различните ограничения, които работодателите подхващат за по-скорошното завръщане на работа на чиновниците, изследването сподели, че към 14% от интервюираните компании провеждат от своя страна събития за деца и родители във връзка със корпоративната обществена отговорност на компанията.

При 42% от интервюираните работодатели е имало случай, когато техни чиновници – мениджъри се връщат на работа по-бързо, без да чакат да вземем за пример навършване на 2-годишна възраст на детето и повода е била, че те заемат управителни постове. Но това главно са огромни компании. Такъв е и казусът с Диана Костова, която работи в огромен ритейл търговец. За 10 години от най-ниското ходило в йерархията до шеф направление „ Снабдяване “, това е професионалния път, извървян от Диана Костова. На 33 години с изключение на млад началник Диана е и майка, както и лекар по специалността си.

Но отвъд висока реализация данните не са оптимистични. Едва 3% от работодателите оповестяват, че част от майките са се прибирали по-рано на работа поради преференцията, която получават от страната. Над една трета от компаниите биха желали техните чиновници, които отглеждат деца, да се връщат по-рано на работа.

Един от главните тласъци на младите майки да се върнат на работа е опцията за по-бърза социализация, като разчитат да бъдат и положителни родители, като се възползват от гъвкаво работно време в службата си. Но от изследването излиза наяве, че едвам 26% от компаниите дават сходна опция. Липсата на средства стопира 14 на 100 от работодателите да са в помощ на чиновниците си да се върнат по-бързо на работа.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР