Средно около 10-15% от двойките в репродуктивна възраст имат затруднения.

...
Средно около 10-15% от двойките в репродуктивна възраст имат затруднения.
Коментари Харесай

Близо 15% от двойките в репродуктивна възраст имат затруднения

Средно към 10-15% от двойките в репродуктивна възраст имат усложнения . Това сподели Христина Христова, консултант на вицепремиера Валери Симеонов на конгрес " Причини за нарушение на репродуктивните функционалности при младежите и пътища за превъзмогването им ".
 
Очертаха се отрицателни демографски трендове, като отсрочване на раждане на деца за по-късна възраст, ранното раждане измежду ромите, даже в детска възраст, висок индикатор на абортит е, които са половината от броя на ражданията.

Зам. - общественият министър доктор Султанка Петрова означи, че д емографската обстановка в България е тревожна , само че това е наклонност в целия Европейски Съюз. Според нея би трябвало да се съблюдава заложеното в Закона за здравето условие учениците от горен курс да се образоват полово.
 
За демографските трендове и застаряване на популацията в Европа и България приказва Георги Бърдаров от СУ " Св. Климент Охридски ", който е и консултант на доктор Султанка Петрова. По думите на Бърдаров в цяла Европа, заради променената ценностна система на популацията - високото обучение и кариерното развиване, раждаемостта е ниска.
 
Според него не е необичайно това, че всяка година се раждат по-малко бебета в България, не е и злополука, тъй като сега влиза в детеродна възраст поколението, раждано през 90 -те години. Този контингент е по-малък, а не репродуктивните настройки са станали разнообразни, разяснява Бърдаров. Той предвижда, че в идващите няколко години раждаемостта ще става все по-ниска.-->

 
По думите на Бърдаров, когато се приказва за застаряването на българското население, това също не би трябвало да се приема като казус, защото в цяла Европа междинната дълготрайност на живота е над 80 години. Той уточни, че сравнителна таблица на междинната дълготрайност на живота при започване на 20 век и при започване на 21 век демонстрира, че тя е повишена 2,5 пъти, а в страни като Испания от 34,3 години към този момент гони 83,8 години. Той предвижда, че ще има страни, в които междинната дълготрайност на живота ще доближи 90 години, а в страни като Италия, Гърция и Малта за младежи към този момент се възприемат хората до 50 годишна възраст. Днес 8,5 % от международното население е на 65 и повече години, а към средата на века 17 % от международното население ще е над 65 години, сподели Бърдаров.
 
Според него големите проблеми на България са емиграцията на младежи и измененията на структурата на популацията . Притеснително е, че при една от най-ниските междинни продължителности на живота в Европа, ние имаме най-застарялото население, сподели Бърдаров. Той счита, че огромната борба на България би трябвало да е за задържането на младежите в страната.

 
Началникът на клиниката по урология и андрология на ИСУЛ проф. Чавдар Славов приказва за безплодието при мъж а като част от демографските проблеми на нацията Той уточни, че
 
15 на 100 от двойките не могат да реализират бременност в границите на една година, като в 50 на 100 от случаите повода е в мъжа.
 
Вицепрезидентът на КНСБ доктор Иван Кокалов обърна внимание на това, че репродуктивните проблеми са и част от от проблемите на работата среда . Той добави, че сега се работи по разширение на директивата за канцерогенните субстанции, като Европейска комисия прави огромно изследване за ограничения за сигурност на служащите.
 
Председателят на Комисията за равнопоставеността, фамилията, дамите и децата към КНСБ Янка Такева съобщи, че форумът ще излезе с оферти за законодателни начинания за репродуктивното здраве. По думите на Такева " италианската и испанската просветителна система преглеждат този въпрос и са наложили някои правила за етичното обличане на девойките и момчетата ". Тя счита, че младото потомство би трябвало да бъде образовано по какъв начин и по какъв метод да се грижи за своето здраве от най-ранна възраст.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР