Средно 40% от децата във всички държави от ОИСР и

...
Средно 40% от децата във всички държави от ОИСР и
Коментари Харесай

Доклад на Уницеф: 15-годишните българчета са най-зле по четене и математика |

Средно 40% от децата във всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз не имат главните умения по четене и математика на 15-годишна възраст. Най-ниско е равнището на тези умения в България, Румъния и Чили. Естония, Ирландия и Финландия са на челните места по положителни умения.

Данните са от класация на Уницеф за ЕС и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) по индикатори за детството.

В продължение на към този момент 20 години поредицата отчети на УНИЦЕФ употребява сравними национални данни, с цел да сформира ранглисти на страните от Европейски Съюз и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) по индикатори за детството. „ Светове на въздействие: Какво дефинира благосъстоянието на децата в богатите страни “ употребява данни от интервала преди COVID-19 и съдържа сравнителна таблица по резултати съгласно психологичното и физическото здраве на децата и техните обществени и университетски умения. По тези индикатори Нидерландия, Дания и Норвегия заемат първите три места измежду богатите страни, където децата живеят най-добре.

Ключови констатации в отчета

Психично здраве

В множеството страни по-малко от четири пети от децата декларират, че са удовлетворени от своя живот. Най-ниска е удовлетвореността от живота в Турция (53%), следвана от Япония и Обединеното кралство. Психичното здраве на децата, които получават по-малка поддръжка в фамилията, и на тези, които са унизени от връстници, е доста по-лошо.

Самоубийствата са водеща причина за смъртността във възрастовата група от 15 до 19 години в богатите страни, като максимален е броят на самоубийствата измежду младежите в Литва, следвана от Нова Зеландия и Естония.

Физическо здраве

Затлъстяването и наднорменото тегло измежду децата нарастват през последните години. Приблизително всяко трето дете в тези страни е или затлъстяло, или с наднормено тегло, като в Южна Европа тези индикатори нарастват внезапно. В повече от една четвърт от богатите страни детската смъртност продължава да бъде над 1 на 1000.

Умения

Средно 40% от децата във всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз не имат главните умения по четене и математика на 15-годишна възраст. Най-ниско е равнището на тези умения в България, Румъния и Чили. Естония, Ирландия и Финландия са на челните места по положителни умения. В множеството страни всяко пето дете не е решително в обществените си умения да се сприятелява. Най-неуверени в това отношение са децата в Чили, Япония и Исландия.

Данните от отчета демонстрират и избран прогрес в благосъстоянието на децата. Средно 95% от децата в предучилищна възраст са към този момент обхванати от проведена предучилищна подготовка, а броят на младежите, които не учат, не работят и не се образоват, е намалял в 30 от общо 37 страни. Въпреки това има риск тези значими достижения да бъдат понижени заради въздействието на COVID-19.

Държавите са класирани и по тяхната политика в поддръжка на благосъстоянието на децата и други фактори, в това число стопанска система, общество и околна среда. Норвегия, Исландия и Финландия са на първите места по политики и условия в поддръжка на благосъстоянието на децата. Средно страните отделят под 3% от Брутният вътрешен продукт за политики за фамилията и децата.

Въз основа на отчета и последните развития УНИЦЕФ приканва за предприемането на следните ограничения за протекция и възстановяване на благосъстоянието на децата:

• Предприемане на нови и решителни дейности за понижаване на неравенството в приходите и бедността и обезпечаване на достъп за всички деца до нужните им запаси.

• Бързо превъзмогване на забележителните пропуски в услугите за деца и младежи в региона на психологичното здраве.

• Разширяване на обсега на политиките в поддръжка на фамилиите за да се усъвършенства съчетаването на трудовия и фамилния живот, изключително посредством достъп до висококачествени, гъвкави и финансово налични услуги за детски грижи още от ранното детство.

• Укрепване на напъните за запазване на децата от предотвратими заболявания, в това число посредством противопоставяне на неотдавнашния спад в имунизацията срещу морбили.

• Подобряване на политиките за противопоставяне на COVID-19 в поддръжка на фамилиите с деца и обезпечаване на финансови средства за цялостна отбрана на благосъстоянието на децата против последствията от ограниченията за строги икономии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР