Средно 30 % ще се повиши данъкът на колите със

...
Средно 30 % ще се повиши данъкът на колите със
Коментари Харесай

Менда Стоянова: С 30 % ще се вдигне данъкът на колите със...

Средно 30 % ще се увеличи данъкът на колите със документ " Евро " 1, 2 и 3, в случай че се одобряват предложенията за промени в данъчното законодателство, препоръчани от Министерството на финансите. Това сподели пред " Фокус " ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянов (ГЕРБ). Тя изясни, че евросертификатът е този, който демонстрира екологичността на даден автомобил.

Новият " екологичен " съставен елемент съставлява коефициент, по който ще се дефинира данъкът по отношение на досегашния " веществен " съставен елемент (годината на произвеждане и мощността на двигателя). Например автомобил в екологична категория " Евро 4 " и нагоре (спрямо европейските стандарти за нездравословните излъчвания от изгорели газове) ще дължи по-малко налог, а тези с по-ниска - по-висок.

Теоретично това значи, че от повишението на налозите ще бъдат наранени колите произведение преди 2005 година, когато влиза в действие стандартът " Евро 4 ". Няколко години по-късно обаче, са продавани коли и с Евро 3 ".

За по-мощните коли данъкът остава по-висок, само че спрямо досегашния ще има понижение към 10-20% на най-екологичните коли от категория " Евро 6 ", сподели Стоянова.

 

Както и до момента общинските препоръки имат опцията да контролират данъчната ставка. " Съответните общински препоръки могат да дефинират съответната данъчна ставка и в частта веществен съставен елемент и в частта екокомпонент по свое решение в диапазон, авансово избран от закона. По този метод е въведена опция общините да контролират данъчните си приходи и да имат дял във образуването им. На този стадий не можем да кажем какъв брой тъкмо ще бъде данъкът за другите градове ", добави Стоянова. Тя изясни, че екостандартът замества катализатора за установяване на налозите. Голяма част от катализаторите не работят, без значение, че ги има в колите и са декларирани от притежателите. Стоянова изрази вяра през идващите години да се създадат още стъпки в посока стимулиране на екологичните коли.

 

" Държавата не обмисля вид за въвеждане на данъчно облагане на колите на правилото " замърсителят заплаща ", тъй като хората са небогати ", каза при започване на годинатафинансовият министър Владислав Горанов, само че очевидно е сменил мнение си оттогава.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР