Средно 105 000 USD е била средната сума, която чешките

...
Средно 105 000 USD е била средната сума, която чешките
Коментари Харесай

Държава, в която ипотечните заеми бият рекорди

Средно 105 000 USD е била междинната сума, която чешките кредитоискатели са получавали през 2017 година Това е със 700 USD повече спрямо година по-рано, сочат данните на Hypoindex. Основната причина хората да вземат по-големи суми в заем е, че жилищата нарастват.

През 2017-а комерсиалните банки в Чехия са отпуснали 105 500 ипотечни заема на обща стойност 10.6 милиарда USD. За съпоставяне, през 2016-а техният брой е бил 111 500, а общата стойност с към 60 млн. USD по-малко.

Интересът към ипотечните заеми не секна през предходната година, поради рекордно ниските лихви, без значение, че през цялата година управляващите се опитваха да забавят темпа на разпределяне на заеми. В последна сметка размерът на дадените заеми понижа малко, само че не в резултат на ограниченията подхванати от Националната банка, а поради дефицит на оферти на пазара на недвижими парцели.

През тази година лихвите по ипотечните заеми ще продължат с лекия растеж и към декември може да доближат 3% на годишна база. Предполага се, че броят на отпуснатите заеми ще се намали, защото банките ще покачат условията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР