Средният срок за разплащане на българските фирми е 134 дниБългарските

...
Средният срок за разплащане на българските фирми е 134 дниБългарските
Коментари Харесай

Издължаването в технологичния сектор е най-бавно

Средният период за разплащане на българските компании е 134 дни

Българските компании, които реализират търговия с сътрудници в Средиземноморските страни и изключително Гърция, би трябвало да са готови за вероятни съществени забавяния в заплащанията, предизвести Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България (източник: Euler Hermes)

Средният интервал за разплащане на компаниите в България продължава да се усилва. През 2018 година той доближава 63 дни или с един повече, спрямо 2017 година и с четири повече спрямо 2016 година, демонстрира световно изследване на компанията за обезпечаване на търговски заеми – Euler Hermes.

Най-много време у нас за поредна година лишава издължаването в бранша на технологиите – 134 дни. В Топ 3 на бавните заплащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече спрямо миналата година, само че въпреки всичко доста под равнището от 99 дни за 2016 година

Другите браншове със доста по-дълъг период на разплащане, в съпоставяне със междинното за страната, са Стоки за свободното време със 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни.

Въпреки наклонността за увеличение на интервала, издължаването у нас остава по-бързо от междинното в международен мащаб, което за 2018 година е 65 дни (66 дни през 2017 г.). Според анализаторите на Euler Hermes, наклонността за редуциране на периодите за разплащане на световно равнище ще продължи и през 2019 година ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия растеж, което прави бизнесът по-внимателен.

Средни периоди за разплащане на бизнеса в другите страни (източник: Euler Hermes)

Изключение от правилото вършат Средиземноморските страни, които съгласно специалистите се връщат към „ неприятния табиет “ да бавят заплащанията. Доказателство за това са данните, които демонстрират, че периодите в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни) и Испания (+1 ден) през 2018 година са се удължили още.

Трите страни с най-бавно се издължаващи се компании са Китай, Гърция и Италия – приблизително 92 дни и 90 и 86 дни. За поредна година най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 47 дни.

„ Обръщаме особено внимание на българските компании, които реализират търговия с сътрудници в Средиземноморските страни и изключително Гърция, с цел да са готови за вероятни съществени забавяния в заплащанията. Това има още по-голяма тежест за междинните компании, които могат да пострадат съществено от една единствена по-голяма договорка и да слагат цялото си битие под въпрос “, разяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

По нейните думи, с нараснал риск са и комерсиалните връзки с компании в Турция, която обичайно е основна експортна дестинация за България. Там с изключение на дългите периоди за разплащане от 79 дни има спомагателни стопански фактори, които изискват заострено внимание.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР