Средният размер на кредитите за покупка на жилище в България

...
Средният размер на кредитите за покупка на жилище в България
Коментари Харесай

Колко трябва да е заплатата ни, за да купим жилище на кредит?

Средният размер на заем ите за покупка на жилище в България е към 150 000 лева, като левовете са изрично избираната валута, демонстрират данни на една от огромните банки в страната. Най-често хората взимат ипотечни заеми със период към 30 години.

Близо половината от клиентите на банката с ипотечен заем са на възраст сред 25 и 35 години. Това нормално са младежи или фамилии, които купуват своето първо жилище или желаят да се реалокират в по-голям дом.

Те имат постоянни приходи, като заплатите им са сред 1700 лева и 2500 лева Младите нормално избират жилищният заем да е с оптималния период от 35 години. Преобладаващата част от покупко-продажбите, финансирани с банков заем, се осъществят в четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас.

При взимането на ипотечен заем хората би трябвало деликатно да преценяват финансовите си благоприятни условия, защото тези заеми нормално са с дълготрайни. Взимането на заем с дълъг период от към 30-35 години разрешава на клиентите на банките да понижат месечните си разноски за обслужване на заема, което пък им дава по-голяма независимост по какъв начин да харчат настоящите си приходи.

Сделките с парцели не престават да нарастват, само че по-бавно

Сделките с недвижими парцели нарастват с 10.79% на годишна база през първите 3 месеца на тази година до близо 49 000 броя, демонстрират данните на Агенцията по вписванията. Въпреки, че вписаните покупко-продажби са с над 4700 повече по отношение на първото тримесечие на предходната година, темпът на напредък понижава осезаемо.

През първите 90 дни на 2021 година броят на покупко-продажбите набъбна със 17% на годишна база, през второто тримесечие бе реализиран величествен скок от над 60%, нарастването през третото тримесечие беше близо 19%, а през последните 3 месеца на 2021 година растежът доближи 22.7%. Това значи, че за цялата година пазарът е повишен с близо 30%.

Имотните покупко-продажби в София нарастват с 8.75% на годишна база за интервала януари – март, достигайки 7268 броя. Това е троен спад в темпа на напредък по отношение на същия интервал на предходната година, когато годишното нарастване бе на равнище от над 26%.

В Пловдив, който е вторият максимален заможен пазар у нас, вписаните покупко-продажби понижават с 3% по отношение на първото тримесечие на предходната година до общо 3534 броя. За съпоставяне, година по-рано растежът на покупко-продажбите доближи 34%.

За сметка на това обаче, вписаните сделки на недвижими парцели във Варна се изстрелват с 34.6% на годишна база до 3471 броя. Трите най-големи града - София, Пловдив и Варна оформят почти 30% от пазара на недвижими парцели в България.

Най-висок растеж в покупко-продажбите с парцели през първото тримесечие се следи в Несебър, който през последната година се утвърди като желано място за инвестиция в неподвижен парцел. Сделките в курортния град се усилват с цели 104% на годишна база до 1438 броя, написа expert.

В още 3 обитаеми места сделките на парцели надвишават 1000 броя през първите 3 месеца на годината. Вписаните покупко-продажби в Стара Загора нарастват с 9% на годишна база до 1202 броя, покупко-продажбите в Русе се усилват с 8.4% до 1095 броя, а тези в Плевен записват растеж от 2.5% до 1016 броя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР