Средният разход на българското домакинство за поддръжка на жилището: вода,

...
Средният разход на българското домакинство за поддръжка на жилището: вода,
Коментари Харесай

Евростат: Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди

Средният разход на българското домакинство за поддръжка на жилището : вода, отопление, горива, поправки и други, е бил към 20% от общите му разноски , демонстрират данни от разбор на Евростат за трендовете в поддръжката на жилищата в страните на Европейски Съюз през 2016 година Средният индикатор за поддръжка на жилищните потребности в ЕС-28 е бил 24,5%, регистрира анализът.

По данни на Национален статистически институт междинният разход на българското домакинство за предходната година за поддържане на разнообразни жилищни потребности (вода, отопление, поправки и др.), е бил към 2000 лв. . При съществуването на към 3 млн. семейства у нас - за поддръжката и задоволяването на разнообразни жилищни потребности българите са похарчили близо 6 милиарда лв. през 2016 година

Анализът напомня, че към 85% от българите населяват свое лично жилище при междинен индикатор за Европейски Съюз - 70%. Жилищата у нас са към 3,9 милиона броя, като 2,6 млн. са в градовете и към 1,3 млн. - в селата.

Почти всички жилища в градовете са имали вода, електричество, тоалетна и баня, само че единствено към 25% са били с централно парно отопление. При жилищата в селата - съвсем 100% са имали вода и електричество, към 66% - тоалетна и 82% - баня. В селските жилища процентът на отопление с централно парно е нулев, което пренасочва разноските за отопление към други горива.
Разходите за жилищни потребности у нас са втори по мярка след питателните разноски - към 31% от българите отделят финансите си най-вече за храна и хранителни артикули.

Като цяло общата сума на страните-членки на Европейски Съюз, изхарчена за жилищни потребности през предходната година, е почти към 2 400 милиарда евро, равняваща се на 16,4% от Брутният вътрешен продукт на Евросъюза, регистрира Евростат.

В по-голямата част от държавите-членки на Европейски Съюз жилищните разноски съставляват най-съществената част от разноските на семействата, като през 2016 година максимален е бил делът на семействата със обилни жилищни разноски в Дания - 30%, Финландия - 28% и Англия - 27%, следвани от Франция, Швеция и Чехия с по 26%.

На противоположния полюс с най-нисък дял на разноски от семействата , изразходвани за жилищни потребности, са регистрирани в Малта - 10%, Литва - 15%, Кипър - 16% и Естония - 17%.

Според европейската статистика към 11% от популацията на ЕС-28 e живеело през предходната година в семейства, които са изразходвали 40% или повече от своя наличен приход за жилища. Най-високи са били жилищните разноски при наемателите с наеми по пазарни цени - 27%, а най-ниски - при лицата, живеещи в лични жилища без заем или ипотека - към 7%, регистрира Евростат.

През 2016 година повече от половината от популацията във всяка от държавите-членки на Европейски Съюз, е живеело в лични жилища, като делът варира от 52% в Германия - до 96% в Румъния.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР