Средният приход на потребител (ARPU) расте с 8.4% до 11.34

...
Средният приход на потребител (ARPU) расте с 8.4% до 11.34
Коментари Харесай

Приходите и печалбата на "А1 България" растат през първото тримесечие

Средният доход на консуматор (ARPU) пораства с 8.4% до 11.34 лева на клиент.

© А1 България Всички съществени финансови индикатори на " A1 България " са траяли да порастват и през първото тримесечие. Eфектът от епидемията на ковид още не е бил изцяло забележим и отражението през интервала е лимитирано, обаче ще става все по-ясно през останалата част от годината в цялата група, разгласи компанията майка A1 Telekom Austria Group.

250 млн. лева за три месеца

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Приходите на българския оператор от януари до март са достигнали 127.6 млн. евро (249.8 млн. лева.), с 14.8% повече от същия интервал на предходната година. Оборотът общо от услуги е повишен с 10.3% до 98.7 млн. евро (193.3 млн. лева.). От тях мобилните услуги са нараснали приходите си със 7.8% до 66.6 млн. евро (130.5 млн. лева.). Фиксираните услуги също са растяли - с 15.9% до 32.1 млн. евро 62.9 млн. лева Особено висок е растежът на приходите от съоръжение и устройства - над 40% до 28 млн. евро (54.9 млн. лева.). В същото време са се покачили разноските поради по-скъпото наличие и съоръжение, което пък е понижило маржа при продажбата на устройства поради субсидирането им.

Печалбата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA) се е нараснала със 7.2% до 45.9 млн. евро. (88.9 млн. лева.).

" Фиксираният бизнес беше движен от предлагането на персонализирани корпоративни решения, прекосяването към по-скъпи проекти на потребителите, както и извънредното спортно наличие, а мобилният - също от прекосяване на по-високи проекти на сегашните ни клиенти посредством по-високо субсидиране ", оповестиха от A1 Telekom Austria Group при представянето на резултатите.

Продължава наклонността за намаляването на дейните клиенти на мобилни услуги в българския телеком бранш, главно поради условието за броя на предплатени SIM карти на човек. В края на първото тримесечие при " А1 България " те са с 0.4% по-малко - 3.821 млн., от които 3.413 млн. са на контракт. Расте обаче един от най-важните финансови индикатори при телекомите - междинният доход на консуматор (ARPU) - с 8.4% до 5.8 евро (11.34 лева.) на клиент.

Клиентите на закрепените услуги на " А1 България " са се нараснали с 3.9% до 1.073 млн. От тях 469.4 хиляди са клиенти на широколентов интернет, а 536.5 хиляди - на телевизия. Основният индикатор в този сегмент - междинният доход на линия (ARPL) е повишен с 2.6% до 13.4 евро (26.2 лева.).

Цялата група

Приходите на цялата A1 Telekom Austria Group за първото тримесечие са се нараснали с 3.4% до 1.126 милиарда евро. От компанията оповестиха, че поради ковид се отхвърлят от предходните си прогнози за представянето си за цялата година. Пълният резултат от епидемията ще стане забележим до края на годината. От групата споделят, че рестриктивните мерки на пътуванията ще имат съществено отражение върху приходите от роуминг. В отчета за следствията в цялата компания се споделя, че след началото на карантината диалозите са нарастнали с 60%, а трафикът на данни - с 40%, само че след това е последвало утешение. " Имаме опция да увеличим потенциала си във всички наши оператори, " оповестиха от австрийския телеком.

В цялата група е повишено търсенето на услуги за бизнеса, wi-fi рутери и нарастване на интернет скоростите. В същото време с противоположен знак е спадналото търсене на смарт телефони и роуминг приходите. Около 80% от чиновниците на цялата група работят от вкъщи.

" А1 България " е първият от трите огромни български оператори, които афишират резултатите си за първото тримесечие. В идващите седмици това би трябвало да направи и " Теленор България ", а по-късно и БТК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР