Средният доход на човек от домакинството се увеличава със 7,7%

...
Средният доход на човек от домакинството се увеличава със 7,7%
Коментари Харесай

Разходите за храна са се увеличили с близо 10%

Средният приход на човек от семейството се усилва със 7,7% и доближава общо 1541 лв. през третото тримесечие и се дължи най-вече от нарастването на заплатите и пенсиите. Това сочат данни на Национален статистически институт.

Разходите обаче изпреварват с ритъм от 9.8% на годишна база до 1517.5 лева за трите месеца сред юли и септември. Големият мотор са поскъпващите хранителни артикули, за които семействата отделят по 457 лева през тримесечието. Тласък идва и от растежът на заплащанията за обществени осигуровки, превоз и отмора.

Основният фактор за нарастването на междинните приходи в страната остава работната заплата, която съставлява малко над половината от постъпленията в домакинските бюджети.

Като цяло последните данни на националната статистика демонстрират, че за третото тримесечие междинните брутни хонорари доближават 1117 лева, което е със 7.7% над сумата през интервала юли - септември 2017 година Увеличението на заплатите способства към растежа на междинните приходи с 5.1 процентни пункта.

Друг мотор са пенсиите, където годишният растеж е 13.4% до 420.5 лева приблизително на човек от семейството през второто тримесечие, което прибавя още 3.5 пункта към растежа на приходите. От друга страна спад е забележим във хонорари отвън работната заплата, компенсации и помощи. Заедно те лишават 2.5 пункта от растежа за тримесечието.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР