Средният български потребител изпива по 75 л бира на година,

...
Средният български потребител изпива по 75 л бира на година,
Коментари Харесай

Нащрек за бирени етикети, бутилки и подложки

Средният български консуматор изпива по 75 л бира на година, което се равнява на 150 общоприети шишета, а 93% от нея е дело на локални пивоварни. Тази статистика за 2018 година беше предоставена от Съюза на пивоварите в България неотдавна. Оказва се, обаче, че с изключение на да я пият, някои хора имат и други ползи към една от най-предпочитаните питиета в света.

Колекционирането на бирени продукти се трансформира в пристрастеност за Любомир Ангелов, Георги Георгиев и Огнян Аспарухов, чиито сбирки от български марки питие са, съгласно самите тях, едни от най-големите в света, а може би и най-големите.

Запознават се, когато Аспарухов основава през 2013 година Обществото на колекционерите на бирени продукти в България, което има към този момент 36 почитатели - " Умишлено го кръстих по този начин, тъй като клубове има доста. Исках да е нещо по-запомнящо се. Разбира се знаех, че ще има прилика с Обществото на мъртвите поети, само че това беше предизвикателство за мен ", описа за " Дневник " Аспарухов.

Мечтата им е един ден да създадат музей на българската бира, където да могат да изложат сбирките си.

Кофа с вода и плуващи бирени етикети

Любомир Ангелов събира етикети единствено от българска бира. До в този момент сбирката му наброява към 3 хиляди Подрежда ги и ги съхранява в класьори - " Какво ли не съм събирал – календарчета, марки, вестници – имам първите броеве на всички вестници ".

 Колекционерът на етикети на българска бира Любомир Ангелов
© Велко Ангелов

Колекционерът на етикети на българска бира Любомир Ангелов

Част от работата му е да обикаля страната и да снима забележителности, също така има компания, която се занимава с изработването на сувенири.

Разбира, че това е освен това от занимание и има някаква стойност, когато с колекционерите от сдружението на Аспарухов посещават интернационална колекция на съидейници, в която вземат участие към 800 души.

Етикетите стартира да събира инцидентно преди повече от 20 години. След като държал бирени бутилки в кофа с вода, с цел да се изстудяват, етикетите почнали да падат - " Стори ми се доста забавно и започнах да ги отстранявам. После, когато ходех в провинцията търсех локални бири, тъй като в София нямаше достъп до тях ". Това продължава и до през днешния ден, споделя Ангелов, а хубавото е, че сега има доста дребни български пивоварни и по този начин може да продължи с заниманието си.

 Малка част от сбирката от етикети на българска бира на Любомир Ангелов
© Велко Ангелов

Малка част от сбирката от етикети на българска бира на Любомир Ангелов

Най-старият етикет, който има, е от 50-те години на 20 в., само че има и по-стари, каквито към момента търси - " За мен това не е проблем. Рано или късно всичко се намира ", споделя Ангелов.

Колекционерите от обществото на Аспарухов считат, че той има най-вече етикети от българска бира в международен мащаб.

Един фестивал и 2 хиляди бирени кенове и бутилки по-късно

" Като имам бутилки на моя лична бира в сбирката, тогава ще ми бъде умерено ", сподели колекционерът на кенове и бирени бутилки Георги Георгиев.

Започва да събира бирените продукти, откакто на фестивал на кехлибарената напитка в София пробва известна марка немско питие и взима кеновете със себе си. Това се случва преди 20 години и от този момент в сбирката си има над 2 хиляди кена и бутилки както на български, по този начин и на задгранични пивоварни. Не счита, че към този момент е постигнал нещо доста. Харесва му, че се среща с нови хора, дружно пробват нови типове бира, вървят на разнообразни места и споделят пристрастеността си.

 Колекционерът на бирени кенове и бутилки Георги Георгиев
© Велко Ангелов

Колекционерът на бирени кенове и бутилки Георги Георгиев

" По-голямата част от сбирката е поставена в кашони на тавана, а у дома са бутилки над 500 мл, малко по-интересни и екзотични. Метални бутилки също, които неотдавна някои производители започнаха да вършат. Никога не съм мислил, че един ден няма да има къде да ги запазвам ", описа Георгиев.

 Малка част от сбирката от български бирени бутилки и чаши на Георги Георгиев
© Велко Ангелов

Малка част от сбирката от български бирени бутилки и чаши на Георги Георгиев

Колекционерът не подминава и някои остарели и забавни бирени чаши, от които се оформя нова сбирка.

Бирени подложни вместо сувенири и един музей фантазия

Огнян Аспарухов е преподавател по физкултура към този момент 30 години и пътува постоянно с учениците си из Европа. На едно от тези пътувания взема решение да размени сувенирите с подложки за бира. Харесва му, че по този начин си спомня на кои места е бил и какво е пивото, което е опитал.

В момента сбирката му възлиза на над 21 хиляди подложки, като най-ценни са му тези от България - " Набъбването на числата не е толкоз значимо, колкото попълването на всички вероятни български полезности, които нямаме. За страдание има още. Не са доста, само че това e, което ни държи будни и от самото начало нащрек. Чуждестранните продукти за мен са на назад във времето, тъй като някак съм се наситил ", споделя Аспарухов и добавя, че доста хора, в това число и от чужбина, оказват помощ на колекционерите в това начинание.

 Колекционерът и създател на Обществото на колекционерите на бирени продукти в България Огнян Аспарухов
© Велко Ангелов

Колекционерът и създател на Обществото на колекционерите на бирени продукти в България Огнян Аспарухов

Учителят по физкултура съхранява бирените подложки в кутии и кашони, които споделя, че заемат към 25 % от жилището му. Радва се, че жена му няма нищо срещу и даже му оказва помощ в събирането, тъй като " в случай че не срещаш поддръжка от най-близките си в това, което правиш, ти в действителност нищо не правиш ".

Стремежът му е да успее да откри няколко български подложки от царско време, които непрестанно търси. Но споделя, че повече се радва, когато открие продукт, който ще зарадва някой различен от организацията - " ние непрестанно се събираме, поддържаме връзка и сме другари. На нашите сбирки минимум приказваме за тези неща - приказваме си за всичко друго от живота ", споделя Аспарухов.

 Малка част от сбирката от български подложки за бирени чаши на Огнян Аспарухов
© Велко Ангелов

Малка част от сбирката от български подложки за бирени чаши на Огнян Аспарухов

По мотив желанието на Обществото на колекционерите на бирени продукти в България да направи музей, където да изложи сбирките на членовете си, Аспарухов изяснява, че това би могла да бъде добра стъпка за привличане на туристи в страната - " Има едно разбиране " бирен туризъм ", което набира скорост и доста хора обикалят страните тъкмо с цел да се срещнат с локалните бири ", разяснява той. Освен експонати, от организацията са помислили и за дегустация на място.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР