Средната заплата във финтех индустрията е 1950 евро на месец.

...
Средната заплата във финтех индустрията е 1950 евро на месец.
Коментари Харесай

Средната заплата във финтех компаниите достига почти 2000 евро

Средната заплата във финтех промишлеността е 1950 евро на месец. Това е регистрирано от Българската финтех асоциация, която за трета поредна година публикува, който отбелязва достиженията на промишлеността на цифровите финанси в страната и района на Югоизточна Европа. От отчета става също, че в България има 135 финтех компании, като личният състав в тях достигна рекордно равнище от 8665 души през 2020 година Отбелязан е среден растеж от 14% годишно.

Над 1 милиарда лв. доходи

Въпреки пандемията общите и оперативните доходи на промишлеността се усилват и доближават връх от надлежно 1.4 милиарда лева и 1.063 милиарда лв.. Като достижение е посочено, че 44% от всички заети във финтех промишлеността в България са дами, а 62% от компаниите имат най-малко една жена член в съвета на шефовете.

От асоциацията регистрират, че през последните две години 32.2 милиона евро са вложени в български финтех дребни и междинни предприятия. Повече от 6 милиона евро пристигнаха от 5 български вложители, които видяха капацитета допълнително от 10 финтех дребни и междинни предприятия.

Подчертава се също по този начин, че Европейската комисия работи по тактика за цифрово финансиране и законодателни оферти за пазарите на крипто активи, както и по закон за цифрова оперативна резистентност. Обновена е и тактиката за съвременни и безвредни заплащания на дребно.

Ще се стягат ли регулациите

" Последната година, белязана от пандемията от Covid-19, промени освен разбирането ни за действителност, само че наложи нови правила и даде мощен подтик на цифровата промяна в небанковия финансов бранш. Само за първите месеци на 2020 година, наблюденията ни в застрахователния, капиталовия и осигурителния бранш демонстрират софтуерен напредък, равняващ се на постигнатото в последните три години преди този момент. Това е и причина да считаме, че цифровите финанси ще продължат да се развиват и ще се наложат, като общоприетоо потребителското държание ", отбелязва Петър Джелепов, който е член на Комисията за финансов контрол (КФН).

Джелепов обаче загатва, че е допустимо известно стягане на регулациите в небанковия бранш. По думите му КФН трябва да поправя регулаторната рамка, когато е належащо, с цел да се справи  " съответно с променените опасности и бизнес модели ".

" Като продължение на поредната политика, която КФН води във връзка с нововъведенията и в отговор на признатия пакет от Европейската комисия за цифрови финанси, Комисията одобри Стратегия за наблюдаване на финансовите нововъведения за интервала 2021-2024 година Тя надгражда традицията от миналата, като в дълготрайна вероятност обрисува насоките, в които би се заела да развива надзорната си активност, и да търси уеднаквяване на националните регулаторни рамки и практики в областта на финансовите нововъведения на равнище Европейски съюз. Стратегията показва главните подходи за деяние – мониторинг на развиването на FinTech-а, оценка на вероятните опасности и за пазара за потребителите, и евентуални дейности и ограничения с оглед минимизирането им за добиване на оптимални изгоди от растящия интерес към финансовите новаторски артикули и/или технологии при съблюдаване на регулаторните условия ", отбелязва още Петър Джелепов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР