Средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева след

...
Средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева след
Коментари Харесай

1700 лв. е средната заплата в София, до 4 години ще стигне 2000 лв.

Средната заплата в София ще стигне съвсем 2000 лв. след 4 години. Това сочи разбор на Института за пазарна стопанска система, направен в границите на съдействието със Столичната общинска организация за приватизация и вложения.

В момента междинната заплата в столицата е малко над 1700 лева Има обилни разлики в заплащането сред обособените стопански действия. В горната част на скалата са ИТ промишлеността, държавното ръководство и аутсорсингът, а в дъното са земеделието, хотелите и заведенията за хранене, където междинното брутно месечно заплащане не е достигнало даже 1000 лева. Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 година в ИКТ бранша междинната заплата ще стигне близо 4000 лева, а само в туризма ще е под 1000 лв..

Постепенното привършване на свободния трудов запас в столицата проличава много ясно от динамичността и положението на безработицата, показват още от института. Към края на 2018 година броят на безработните е намалял до едвам 13 хиляди, а висшисти без работа съвсем няма. Изменение има и във възрастовата конструкция, като делът на лицата под 44 години без работа понижава.

Прогнозата е, че в случай че столицата уголемява доста заетостта си в близко бъдеще, това няма да е за сметка на актуалните безработни, а посредством привличане на служащи от други области или активиране на хора, които сега са отвън работната мощ.

За разлика от множеството области на страната, където доминират заетите със приблизително обучение, в София висшистите са болшинство. Наблюдава се обаче ръст на заетостта и при хората с главно и по-ниско обучение, което ненапълно може да се изясни с изчерпването на по-квалифицираните фрагменти и със съживяването на строителството.

И още една любопитна наклонност от прогнозата на ИПИ - в идващите 4 година доста ще пораства броят на заетите на възраст сред 60 и 64 година

Само търговията и опазването на здравето губят кадри в София през последните години. В същото време обаче търговията към момента е секторът с най-много работещи - съвсем 140 хиляди души към края на 2018 година На второ място са осведомителните и информационните технологии. Те, дружно с аутсорсинга прибавят най-вече нови работни места. По-чувствителен растеж имало и при финансови и застрахователни услуги и при интервенциите с недвижими парцели. Прогнозира се сензитивно нарастване на заетите в ИКТ, аутсорсинга и промишлеността.

Сред студентитне в София максимален интерес имало към специалността “Бизнес и администрация ”, също и към информатиката и техническите специалности. Увеличава се ползата и към професионалното учебно обучение в региона на високите технологии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР