Средната заплата в България през март тази година се е

...
Средната заплата в България през март тази година се е
Коментари Харесай

Повишение на средната заплата в страната за март

Средната заплата в България през март тази година се е повишила и е стигнала 1247 лева, заяви Националният статистически институт, представен от в. " 24 часа ". Това прави тъкмо 637 евро.
Съгласно статистиката, през първия месец на годината междинната отплата е била под 1200 лв. - 1192 лв., през февруари даже е имало намаляване - 1184 лв., само че през март се следи покачване. Средната заплата за цялото първо тримесечие е 1208 лв., което е растеж от 3,2 на 100 по отношение на последното тримесечие на 2018 година.
Най-голямо е нарастването на парите при брокерите на недвижими парцели - 11,4%. Класацията по междинни заплати не престават да водят работещите в IT бранша с 2930 лева приблизително при 2788 лв. в края на предходната година. Следват финансистите, енергетиците и работещите в добивната индустрия. Неизменно в дъното на таблицата са хотелиерите и ресторантьорите със 729 лв..
В същото време обаче възнаграждението на депутатите, президента, премиера, министрите и останалите ръководещи, чиито заплати са вързани със междинната, леко понижава - с към 2,6%. Причината е, че тяхното брутно възнаграждение се дефинира по отношение на междинната заплата за последния месец от тримесечието, само че в публичния бранш. През март 2019 година тя е била 1236 лв., което е с 33 лв. по-малко по отношение на декември 2018 година Депутатите вземат 3 пъти междинната заплата в публичния бранш, т.е. към този момент ще се разписват против най-малко 3708 лв., без да се считат участията в комисии, класовете за прослужено време и без доплащанията за сътрудници и други разноски. Брутната заплата на президента е две депутатски заплати, т.е. Румен Радев взема 7416 лв., само че без доплащанията за трудов стаж.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР