Средната заплата у нас гони 1300 лева. Пропастта между регионите

...
Средната заплата у нас гони 1300 лева. Пропастта между регионите
Коментари Харесай

Видин вече не е последен по заплати, Враца пак е №1

Средната заплата у нас гони 1300 лв.. Пропастта сред районите в равнищата на заплатите обаче се отваря все по-широко.
В най-новата статистика на Национален статистически институт има и парадокси. Враца е най-богатата област отвън София по равнища на приходи, а Видин към този момент не е финален по заплати. Там е Благоевград.
За юни междинната работна заплата бруто е 1253 лв., пресмятат от Национален статистически институт. Нетно приходите са към 1000 лв..
София и Благоевград са на двата полюси във връзка с най-висока и най-ниска заплата – надлежно 1730 лв. и 800 лв..
Най-високи са приходите още в София-област, Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово, Русе и Враца.
Най-ниски пък в Хасково, Смолян, Кюстендил, Сливен, Плевен, Монтана и Видин.
Причината във Враца да са едни от най-високите заплати е АЕЦ „ Козлодуй”. Там работят повече от 3500 души, или 10% от работещите в региона. Средната работна заплата там е 3000 лв..
Същата е обстановката и в Габрово. Там 3200 души работят в завода „ Идеал Стандарт” – още веднъж 10% от всички, наети в региона.
Друг образец е област Стара Загора. Там към 10 000 души работят в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток”. Средната работна заплата там е над 2000 лв..
Статистиката демонстрира и каква е междинната заплата по специалности. 3274 лв. е в бранш медии и осведомителни технологии. 2096 лв. в бранш финанси и обезпечаване, и 2072 лв. в енергетиката.
„ Благоевградска област е една от областите, в които селските общини са повече от 50%. Това изяснява и ниските приходи там”, разяснява Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна стопанска система.
„ Тази картина не е нова. Благоевград относително обичайно заема последните места. Затова когато се приказва, че Югозападът е доста богат, би трябвало да се има поради, че това е София. В Благоевградско междинната заплата е такава, тъй като имаме голям брой шивашки цехове, където заплащането е ниско”, изясни Ваня Григорова, специалист на КТ „ Подкрепа”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР