Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е

...
Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е
Коментари Харесай

Децата и пробват наркотик за първи път на 13


Средната възраст на първа приложимост на опиати у нас е 13 година Най-рискова група се явяват гимназистите на възраст сред 15 и 19 години. Това съобщи пред БГНЕС Кремена Йонева, основен специалист в отдел „ Зависимости “ към Националния център по публично здраве и разбори.

През последните години възрастта на първата приложимост на някакъв тип наркотично вещество спада надолу и даже може да е под 12 години, позволява специалистът. „ При най-рискова група – учениците в гимназиален курс, сякаш имаме най-голяма приложимост, освен изпробване ”, сподели Йонева.

Тя акцентира, че има създадени две национални стратегии по предварителна защита, които целят да обзет учебните заведения в цялата страна. Те са пилотни и се осъществят в 12 града в страна. Едната е ориентирана към възпитаници от 5 до 7 клас, а другата е от 8 до 11 клас. „ При втората главният метод, на който се залага, е „ образование на връстници “, като първо се образоват доброволци. В тази възрастова група самите деца имат по-голямо доверие на информацията, която получават от своите връстници, а не толкоз от възрастните – учители или родители, а образецът им се възприема безрезервно “, уточни експертът.

В двете национални стратегии са планувани срещи с родители, учители, психолози и педагогичен съветници. Малка част от тях се е осъществила досега поради обстановката с ковид, само че специалистът се надява с началото на новата образователната година да започват в цялата страна.

Политиката на национално равнище против използването на опиатите и наркотрафика се реализира от Национален съвет по наркотичните субстанции, който е към Министерски съвет. Той създава националната тактика за битка с дрогата. На локално равнище действат общински препоръки по наркотични субстанции. Те са 27 за цялата страна и създават локални тактики и стратегии за предварителна защита на приложимост на наркотични субстанции. Самите стратегии се осъществят от превантивно-информационни центрове.

„ По наши данни особено стратегиите, които се създават и извършват от превантивно-информационните центрове в страната, доближават някъде до 40-50 хиляди възпитаници. Има и превантивни стратегии, които са към Министерство на вътрешните работи, МОН и Министерство на младежта и спорта “, описа Кремена Йонева.

В отговор на депутатски въпрос просветният министър Красимир Вълчев декларира, че всяка година се изготвя годишен отчет по проблемите, свързани с използването и злоупотребата с наркотични субстанции в България. МОН събира и обобщава данните от всички 28 районни ръководства на обучение. На база регистрираните данни през образователната 2018/19 година в стратегии и акции за предварителна защита са обхванати 208 301 възпитаници. Работи се както на равнище клас, по този начин и с родителите, и със съответните институции, като се изнасят беседи за вредата от дрогата.

Няма подготвена формула по какъв начин да предпазим децата от опиатите, само че има положителни практики и доста опит, насъбран в страните, които имат обичаи в тази сфера. От тях може да се поучим. Това съобщи пред БГНЕС Валентина Маринова, която също е основен специалист отдел „ Зависимости “ към Националния център по публично здраве и разбори.

„ Няма формула, някакъв логаритъм, тъй като става въпрос за психическа и обществена работа и за доста характерен подтекст, който има в другите страни, в другите дребни общности, по-малките обитаеми места, огромните градове и т. н., към който е нужно да се приспособяват тези превантивни стратегии “, акцентира Маринова.

Подходите, които са потвърдили своите резултати, са насочени към развиване на обществени умения и личностното израстване. Според нея освен учениците и младежите би трябвало да бъдат обхванати при реализирането на превантивните дейности. Маринова уточни, че е значимо да стартират да се основават общности по места, които работят в мрежа, където има присъединяване и на родители, и на учители.

Кремена Йонева даде като добър образец Столичния превантивно-информационен център, който е създал и извършва тази година превантивна стратегия, ориентирана напълно към родителите. Тя е пилотна и се организират сесии единствено с родителите на възпитаници на възраст сред 10 и 16 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР