Средната цена за жилище в столицата замръзна около 1090 евро

Средната цена за жилище в столицата замръзна около 1090 евро ...

Средната цена за жилище в София замръзна около 1090 евро за квадрат.


Средната цена за жилище в столицата замръзна около 1090 евро за квадрат. Това сочат данни на "Бългериан пропертис", оповестени в края на миналата седмица. Средната цена на продадените жилища в столицата през третото тримесечие на 2019 г. е 1088 евро/кв. м при 1090 евро/кв. м за същия период на миналата година. Според прогнозите на агенцията цените ще се задържат на тези нива, а скорошни спадове не се очакват.

Забавянето на темпа на растеж на цените  се наблюдаваше още в предходните тримесечия. Като цяло за годината имотните агенции и строителните предприемачи очакват в края на годината да има нарастване с 5 до 6 на сто в сравнение с края на 2018 г. 

Средната цена на жилищата в София е около 89 300 евро при 86 260 евро за същия период на миналата година. През последните няколко години цената се движи средно около 90 хил. евро с изменения в зависимост от типа на продадените жилища, се казва в анализа на агенцията. 

Предпочитанията на купувачите са изцяло към новото строителство и вече около 90% от сделките се сключват именно за жилища в нови сгради. Тенденцията е особено отчетлива в квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и "Банишора", където са подновени много замразени в годината на кризата проекти, а непрекъснато се откриват и нови строителни площадки. Въпреки на практика липсващата вътрешна инфраструктура - без нормални улици, тротоари, градски транспорт, училища и общински детски градини, южните квартали са в близост до центъра и до основни точки на града. Именно с това печелят позиции сред желаещите да имат нов имот. 

"Кръстова вада", "Дианабад" и "Люлин 2" също не остават по назад в списъка на купувачите. Традиционен интерес има и в "Младост", "Малинова долина", но и в някои по-крайни квартали като "Връбница".

Обявената средна цена на жилищата в София като крайна сума всъщност отразява факта, че най-търсени са по-малки, двустайни апартаменти. През третото тримесечие те са 65 на сто от всички продажби, докато делът на тристайните жилища е около 30%. Средната площ на закупените жилища е 81 кв. м, като спадът от 89 кв. м в началото на годината е именно заради нарастването на дела на двустайните апартаменти. 

Продължава засиленият интерес към затворените комплекси с градини, паркове, детски площадки и зони за отдих. Младите семейства често предпочитат покупка на жилище на партера, което да върви с малко дворче.

ПРОГНОЗИ

"2020-а ще бъде много подобна на 2019 г. - с минимални изменения на цените и голяма активност и обем от сделки. Ще продължи да има голямо разнообразие и предлагане на всякакви видове имоти при непроменени цени и с много по-добри доходи, заетост и още по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити", коментира Полина Стойкова от имотната агенция. Лихвите по кредитите са основният двигател за развитието на имотния пазар. Те обаче са достигнали предела на движение надолу. Затова в бъдеще все по-голямо влияние ще оказват други фактори, като нарастването на доходите например.

 

Източник: segabg.com