Средната цена на цигарите в България е с 25-30 на

...
Средната цена на цигарите в България е с 25-30 на
Коментари Харесай

Цигарите у нас по-евтини с 30% от тези в ЕС

Средната цена на цигарите в България е с 25-30 на 100 по-ниска от тази в новите страни-членки и на половина по отношение на междинните цени за Европейски Съюз (без Англия и Ирландия). Това демонстрират данни от разбор на ценовата разтегливост и досегаемост на тютюневите артикули в България в границите на общата европейска акцизна политика на Института за пазарна стопанска система.

В средносрочен проект, даже и без слагането на нова цел в европейската инструкция, полемиката за гладко повишаване на акцизите върху цигарите най-вероятно ще продължи, считат от Института. Новите страни-членки, в това число и България, следва да се придържат към политика, която от една страна да залага на предвидимост и последователност в акцизните промени, а от друга да регистрира смяната в приходите на жителите. Това значи да се подхваща повишаване на акцизите най-много в положителните години, когато възходящите приходи могат да притъпят отрицателните резултати от възможната загуба на ценова досегаемост, се предлага в разбора.

Анализът е част от план на Института под мотото " По разпоредбите ", чиято съществена цел е възстановяване на водените политики и превъзмогване на институционални и регулаторни недостатъци, които са причина за противозаконна търговия с тютюневи произведения в страната. Докладът обгръща интервала 2007-2018 година, като разяснява и неотдавна извършената социална консултация на Европейската комисия върху облагането на тютюневите произведения в Европейски Съюз.

Предходен разбор на ИПИ демонстрира, че противозаконната търговия на цигари в България е донесла доходи на престъпния свят сред 2,5 милиарда лева до 3,5 милиарда лева за интервала 2007-2016 година Макар все още равнищата на противозаконната търговия на цигари да са релативно ниски - в границите на 5-6 на 100 от пазара, престъпните доходи от тази активност не са за занемаряване, като се правят оценка на 100-140 млн. лева за 2017 година, акцентират създателите на разбора.

За да бъдат по-ясно откроени резултатите от акцизната политика върху цигарите в границите на Европейски Съюз, последните месеци ИПИ изследва и ценовата досегаемост във всички страни-членки на Съюза, както и еластичността на търсенето на цигари в България. Според създателите това е първото сходно проучване от приемането на България в Европейски Съюз през 2007 година

Прегледът на ценовата досегаемост на цигарите в Европейски Съюз ясно демонстрира, че достъпността е много по-ниска в новите страни-членки и съответно в България, макар по-ниските цени на цигарите. Според три разнообразни методологически метода за пресмятане на достъпността на цигарите ценовата им досегаемост в България е 1,6-1,7 пъти по-негативна по отношение на междинните равнища за Европейски Съюз. През 2018 година с разполагаемия чист дневен приход на човек от популацията в България могат да се купят 5,8 кутии цигари, до момента в който с разполагаемия приход в ЕС-28 могат да се купят 9,3 кутии цигари. Това са надлежно 17,1 на 100 от дневния наличен приход в България и 10,8 на 100 от този в Европейски Съюз.

Като цяло в границите на ЕС-28 за последните 10 години се следи утежняване на ценовата досегаемост на цигарите, като най-отчетливо това се демонстрира в новите-страни членки, както и в южните страни - Португалия, Испания, Франция, Италия и Гърция, се акцентира в разбора. След 2015 година обаче има превръщане на наклонността, като в някои страни ценовата досегаемост на цигарите се усъвършенства макар покачването на акцизите. Такъв е казусът и в България, където се следи ясна наклонност за възстановяване на ценовата досегаемост в последните 3-4 години вследствие на положителния стопански напредък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР