Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна

...
Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна
Коментари Харесай

Яйцата по магазините стигнаха 27 стотинки

Средната цена на дребно на яйцата през предходната седмица доближи 27 ст. за брой, сочат данни на Системата за агро-пазарна информация (САПИ). Най-евтините се купуваха по магазините по 18 стотинки, а оптималната достигната цена е 0,38 лева./бр.

На борсите за хранителни артикули в последния работен ден на предходната седмица междинната цена на яйцата бе 20 ст. и тя остава на равнището от миналата, сподели за „ Монитор “ Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). Той добави, че по борсите има задоволително български яйца, които са и доста качествени.

По думите му има и вносни от Полша - по 12-13 ст. на едро, на немски по към 15 ст., само че количествата на импорта обаче не са огромни. „ В тези страни имат обичаи в производството на евтини яйца, само че нашите са с доста по-високо качество и са търсени от търговците в страната “, добави той. Според Иванов проблемите с цената на яйцата идва в пласмента на дребно, като някои дребни търговци се пробват да подвигат безпричинно цените. „ В огромните магазини и в комерсиалните вериги обаче няма суматоха и прекомерно високи цени и хората пазарят умерено “, установи шефът на ДКСБТ. Според него някои ще се опитат, може би в сряда или четвъртък, да сътворят някаква суматоха с яйцата, само че при огромната конкуренция на пазара сходни неща са невероятно. „ Да не приказваме, че сега в Европа има огромна конкуренция сред Франция и Полша за пазара на всевъзможни хранителни артикули и имат свръхпроизводство “, добави Иванов и предвижда, че мъчно в близко време може да има инфлация в храните.

„ Това обаче не е добре за производителите “, напомни той.

Картофите на дребно в страната се продаваха през предходната седмица на приблизително по лев и половина за кило, като цените варираха от 1,20 до 1,90 лева./кг. Салатите, които са една от другите съществени гарнитури към агнешкото за Великден, вървяха в комерсиалната мрежа в необятни граници от половин лев до 1,80 лева броя. Връзка с репички също почваше от 50 стотинки, само че горната граница бе до 1,39 лева

При по-скъпите зеленчуци – доматите, през предходната седмица се продаваха приблизително по 3,28 лева./кг, а цените им по магазините варират от 2,00 до 3,99 лева килото. Краставиците се предлагаха на потребителите приблизително по 2,63 лева./кг, като в другите магазини цените бяха от 1,60 до 3,50 лева./кг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР