Средната цена, която се търгува на българската енергийна борса, е

...
Средната цена, която се търгува на българската енергийна борса, е
Коментари Харесай

КЕВР: Цените на нашата енергийна борса са по-ниски от тези в региона

Средната цена, която се търгува на българската енергийна борса, е с към 20 евро по-ниска по отношение на тези на тържищата в Турция, Унгария, Гърция и Румъния. За интервала януари декември 2018 на платформата „ Ден напред “ междинната цена е 77,67 лева за мегаватчас. Това регистрира по време на чуване ръководителят на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание, на което участва и енергийният министър Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

От държавния регулатор регистрират, че през тази година в целия район е регистриран скок на силата, която се търгува на тържищата. Като причина Иванов регистрира повишаването на излъчванията,които националните държавни управления заплащат.

Председателят на КЕВР регистрира още, че на енергийната борса 65% от тока, който се търгува, е доставен от трите държавни дружества- АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа “Марица изток 2 “ и НЕК.

Иван Иванов увери, че токът за бита няма да нарастне, поради измененията на цените на електрическата енергия на енергийната борса.

От своя страна представителите на бизнеса обявиха, че пазарът на електрическа енергия е килнат и цените на свободния и контролирания пазар у нас са съвсем, до момента в който в други страни стигат до 4 пъти разлика.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР