Средната сума, натрупана за втора пенсия в универсалните фондове, се

...
Средната сума, натрупана за втора пенсия в универсалните фондове, се
Коментари Харесай

Важно за всички бъдещи пенсионери и професионалните фондове

Средната сума, насъбрана за втора пенсия в универсалните фондове, се е нараснала с малко над 401 лева за една година и към този момент е 2687.84 лева Това демонстрират данните на Комисията за финансов контрол към края на юни. В деветте фонда има разкрити 3.620 млн. самостоятелни партиди, само че не се знае какъв брой от тях са на хора, които не работят или са емигрирали, т.е. по тях не се вършат вноски. Във втория дирек се обезпечават с 5% от общата си пенсионна вноска хората, родени след 1959 година, оповестява в. " Сега ".

Хората на възраст сред 55 година и 59 година, които ще са първите генерации с всеобщи пенсии от втория дирек след 2021-2022 година, имат насъбрани приблизително по 3396 лева При тях нарастването е по-малко - в края на миналогодишния юни по техните партиди е имало приблизително по 3104 лева Въпреки че наближава времето, в което универсалните фондове ще би трябвало да изплащат втора пенсия, законът не разписва тъкмо по какъв начин ще се случва това и какви ще са типовете пенсии. Липсата на правила основава неустановеност освен за хората, само че и за фондовете, които би трябвало да натрупат запаси, с цел да могат да подсигуряват пожизнените пенсии.

И това държавно управление на Бойко Борисов, сходно на предходното, дава обещание, че ще запълни законовата празнина. Според закона работещите от трета категория могат да трансферират парите от самостоятелната си партида в Национален осигурителен институт, като се откажат от тях и от втората си пенсия, до пет години преди да навършат общата пенсионна възраст. Тоест за хората, които им следва да са първите с всеобщи частни пенсии, срокът изтича. Доходността за интервала от юни 2015 година доникъде на 2017 година в универсалните пенсионни фондове е 4.39%.

В професионалните фондове се обезпечават близо 280 хиляди служащи от първа и второкласен труд. Средната насъбрана сума при тях е 3557.63 лева Над 606 хиляди българи са помислили за вноска и в непринуден фонд, която е напълно по избор. За една година тези хора са се нараснали с едвам 7000. Според данните сумата за трета пенсия е приблизително по 1716 лева В третия дирек доходността е по-висока - за двугодишен интервал (от юни 2015 година до юни 2017 г.) доброволните фондове регистрират 5.68% рентабилност. Според данните на КФН към края на юни чистите активи единствено на универсалните пенсионни фондове гонят 10 милиарда лева - 9.740 милиарда лева С активите на професионалните и доброволните сдружения сумата нараства до близо 12 милиарда лева За съпоставяне - към края на миналогодишния юни активите на всички фондове бяха 9.9 милиарда лева Само за шестте месеца в деветте фонда са постъпили от осигуровки близо 574 млн. лева Това е с над 18 млн. лева повече по отношение на първите шест месеца на 2016 година Средно от човек месечно постъпват по 50 лева от осигуровки. От данните за сдруженията излиза наяве, че и трите типа фондове - универсални, професионални и доброволни, са на облага от близо 34.4 млн. лева към края на юни.

Любопитното е, че облагата за сектора понижава с 675 хиляди лева по отношение на предходната година. Само едно от деветте сдружения към юни, които ръководят фондовете, е на загуба, и то за втора поредна година. Всички пенсионните фондове регистрират близо 89 млн. лева доходи за първата половина на годината. От тях голямата част - над 75.2 млн. лева идват от таксите и удръжките, които те вършат от вноските на обезпечените българи. Въпреки че таксите бяха понижени алегорично със закона, приходите на фондовете по това перо порастват - на към 8 млн. лева От тези такси и удръжки универсалните фондове прибират най-вече - над 63.4 млн. лева (ръст от към 3.5 млн. лева за една година). От ръководството на личните средства сдруженията са спечелили близо 8.5 млн. лева, което е повече с над 3 млн. лева по отношение на миналогодишния юни. Фондовете са изплатили и близо 8 млн. лева на наследници на умряли обезпечени българи през първите шест месеца на годината.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР