Средната сума на потребителския кредит е 6 325 лв. към

...
Средната сума на потребителския кредит е 6 325 лв. към
Коментари Харесай

Потребителите теглят все по-големи кредити за обединяване на задължения

Средната сума на потребителския заем е 6 325 лева към последното шестмесечие, демонстрират статистиките в БНП Париба Лични финанси

© Надежда Чипева Още по тематиката
Средната сума на потребителския заем в България нараства с 12%

Според " БНП Париба персонални финанси " над 1/3 от молбите за заеми към този момент се подават през интернет
6 юни 2018
Банка " БНП Париба Лични финанси " - резултатът за клиентите

Заявката на новата банка за по-голям пазарен дял в потребителското кредитиране може да донесе по-конкурентни и атрактивни артикули
2 мар 2018
Време за рефинансиране

Лихвите са на едни от най-ниските си равнища, което е причина за сливане и покриване на остарели отговорности
28 апр 2017
Проучване на БНП Париба - България: Средният размер на заемите за сливане на остарели задължения нараства с 8%
10 май 2016 Двуцифрен растеж в размера на заемите, теглени за сливане на отговорности, регистрира БНП Париба персонални финанси в обичайното проучване, провеждано на база личния бизнес на локалния пазар. Според специалистите на банката това се дължи на нарасналата финансова просвета на популацията, само че не може да не се регистрира и резултатът на масираното рекламиране на този вид артикули в годините след финансовата рецесия, както и на икономиите от такси, които се реализират при използването им.

С един превод - доста отговорности

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Само за една година междинният размер на заема, с който се рефинансират и сплотяват отговорности, се е нараснал с 19.2% до близо 8 500 лева, демонстрират статистиките на банката. Ръстът е явен знак, че хората по-добре схващат другите финансови артикули и техните преимущества ", считат от БНП Париба персонални финанси. Със сигурност обаче фактор за нарасналото търсене са и сензитивно увеличените такси, с които банките компенсират понижената лихвена рентабилност през последните години. " Ако клиентът има потребителски заем и е взел 2 - 3 артикули на погашение, би трябвало да заплаща всеки месец три вноски към три разнообразни финансови институции, на разнообразни дати, като за всяка от тях заплаща банкова такса. С обединяването на отговорностите клиентът може да изплати всички свои предходни отговорности единствено с един заем към финансова институция. Обикновено това става при по-изгодни условия, спрямо интервала, когато заемите са били изтеглени. Друго преимущество е, че се заплаща единствено една вноска, надлежно единствено една такса за превода ", изясняват от банката.

От там означават, че през последните три години междинната сума за сливане на отговорности се е нараснала с близо 60%, като към този вид ръководство на персоналните и фамилните финанси прибягват освен хора, които имат финансови усложнения, само че и клиенти с високи приходи, които нямат проблем с обслужването на отговорностите и търсят да се възползват от опцията за оптимизация на разноските.

Сезонът има значение

Потребителите теглят заеми най-често и за финансиране на поправки в дома, за покупката на мебели или за придобиване на автомобил. С тази цел са отпуснати 78% от потребителските заеми на БНП Париба персонални финанси за последните шест месеца, като в топ 10 са още тегленето на пари за лекуване, фамилни тържества и обучение. Средната сума за ремонт към този момент доближава 6 185 лева,. а за обзавеждане - 4 254 лева Ръстовете в търсенето на такива заеми имат и сезонен темперамент, само че зад тях може да стои и повишението на стандарта на живот на потребителите.

Любопитен факт от статистиката на банката е, че онлайн каналът за подаване на заявление за заем става все по-използван от потребителите. В интервала май-октомври 65.8% от молбите са били подавани по интернет или по телефона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР