Средната продажна цена на смартфоните се е покачила с 10%

...
Средната продажна цена на смартфоните се е покачила с 10%
Коментари Харесай

Смартфоните поскъпнали, но продажбите им се увеличили през 2017-а

Средната продажна цена на смарт телефоните се е покачила с 10% през последното тримесечие на предходната година по отношение на същия интервал на 2016-а и към този момент възлиза на 363 $, сочи отчет на анализаторската компания GfK, представен от Technews.

2017-а година ще се запомни с няколко значими събития и трендове на пазара за смарт телефони. Сред тях са, да вземем за пример, анонсът на iPhone X, преходът към съответствие на страните 18:9, двойните задни камери и други

Анализаторите от GfK акцентират още един значим тренд, който се демонстрира въз основата на многочислени статистически данни. Оказва, че предходната година е рекордна във връзка с междинната продажна цена на смарт телефоните. По-конкретно, наклонността се следи през четвъртото тримесечие, когато излезе iPhone X - най-скъпият всеобщ смарт телефон на пазара. Неговата поява докара до увеличение на междинната цена на смарт телефоните с 10%, по отношение на 2016 година, достигайки 363 $.

И други известни смарт телефони нарастнаха - iPhone 8 и 8 Plus по отношение на своите прародители, а също по този начин Samsung Galaxy Note8 и Huawei Mate 10/10 Pro. Тенденцията е изключително отчетлива, в случай че се сравнят продажбите и приходите на пазара за смарт телефони.

През четвъртото тримесечие на 2017 година са продадени 397,2 млн. смарт телефона, което е единствено с 1% повече, по отношение на същия интервал на миналата година. Но в парично изражение, пазарът е повишен през тримесечието с 11%, достигайки 144 милиарда $.

Броят на продадените смарт телефони се е нараснал най-забележимо в Централна и Източна Европа (със 7%) и в Близкия изток и Африка (с 8%). В парично измерение водачи по растеж са още веднъж Централна и Източна Европа (28%), Китай и Западна Европа (по 17%).

Прави усещане, че продажбите в Китай и Западна Европа са намалели като брой с по 3% във всеки от двата района. Това ясно демонстрира, че на тези пазари междинната цена на смарт телефоните е повишена доста.

Като цяло за годината, продажбите на смарт телефони са се нараснали с 3% до 1,46 милиарда броя. При това, в стойностно изражение пазарът е повишен с цели 9%, достигайки 478,7 милиарда $, сочи анализът на GfK.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР