Средната продажна цена двустаен апартамент от среден и висок клас

...
Средната продажна цена двустаен апартамент от среден и висок клас
Коментари Харесай

Колко струва лукс апартамент и къща в София

Средната продажна цена двустаен апартамент от междинен и висок клас в София е от 180 000 до 230 000 евро, а за тристаен от 240 000 до 300 000 евро. Това демонстрират данни на Colliers за първата половина на тази година. Цените са с Данък добавена стойност и включено паркомясто, прецизират от организацията.
За къща цената потегля от 320 000 евро и може да надвиши 486 000 евро.

През първата половина на 2022 година предлагането на жилища от междинен и висок клас в София означи растеж от 4%, което съставлява 13 270 жилищни единици.

По-голяма част от новото предложение се осъществя през първото тримесечие на годината, а  през второто предлагането е свито поради войната в Украйна и нарушената верига за доставки на строителни материали. За първи път от края на 2020 година се записва растеж на парцелите в градеж, обхващащи общо 3800 жилищни единици. По-големите общи пространства (всекидневни и трапезарии) и обособените пространства за домакински офис са станали типични за новите парцели.

Продавачи замразяват офертите за парцели в развой на градеж. Причините са непрекъснато изменящите се разноски за строителни материали и провокациите при доставките, което накара бизнесмените да бъдат внимателни в ценовите калкулации.

Свободните площи в съществуващите обекти остават постоянни след лек спад при започване на годината - 2% от общия фонд.

Най-голям размер на продажбите са регистрирани при 3-стайни жилища, следвани от 2-стайни и къщи. Хората търсят нови парцели най-вече, с цел да живеят в тях, такива са 75% от покупко-продажбите, а останалите са за инвестиция. Основно търсенето на жилища в средния  и високия сегмент е желанието за пренасяне в по-голям дом.
 istock istock
Нивата на търсене на новопостроени парцели се забавиха, защото множеството купувачи изчакват, поради геополитическите и стопански провокации.
Увеличава се броят на запитванията за закупуване на парцел от непознати жители, живеещи в България, което води до увеличение на размера на продажбите на подготвени жилищя.

Повишаването на лихвените проценти от Федералния запас (FED) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чака да докара до стесняване на икономическата интензивност, което най-вероятно ще се усети при започване на есента. По-големите планове във етапите на обмисляне и строителство ще бъдат наранени най-вече. Потенциалното изстудяване на интереса на купувачите ще балансира пазара, който изпитваше дефицит на предложение през последните години.

Жилищата в София нарастнаха рекордно

Зараждащото се развиване на капиталовия пазар на издигнати чартърен в ЦИЕ, изключително в Полша и Чехия, предизвика интерес и в България. По формулировка, издигнато чартърен (BtR) е термин за жилищни единици, издигнати особено за дълготрайно отдаване чартърен. Имотите се поддържат професионално и ръководят от притежателя или оператора на постройката. Първите планове от този вид към този момент са факт и в България.
В средносрочен проект тази към момента неразработена пазарна ниша има добър капацитет за развиване.
 istock istock
Очаква се междинните наемни цени в сегмента да се задържат, а продажните цени – да забавят темпа. Средните наеми за парцели междинен и висок клас в София записват растеж от 8% заради нарасналото търсене. Основният мотор беше преместването на интервенциите на фирмите от Русия и Беларус, както и изтеглянето на чиновници от Украйна.

За двустаен апартамент междинният наем е от 1000 до 1300 евро, а за тристаен от 1400 до 1700 евро. За цяла къща наемите надвишават 2150 евро.
Разликата сред търсената и продажната цена се стопи. В множеството случаи продавачите не вършат отстъпки от предлаганата цена.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР