Средната месечна заплата на жените в Китай е с 22%

...
Средната месечна заплата на жените в Китай е с 22%
Коментари Харесай

Китайско работещо момиче

Средната месечна заплата на дамите в Китай е с 22% по-ниска от тази на мъжете

© Reuters - Жените в Китай се сблъскват с полова дискриминация на работното място, а държавното управление предизвиква поемането на " обичайните им функции ".

- Водещи китайски компании разгласяват сексистки разгласи за работа, отразяващи стереотипизирани схващания за дамите.

- Ако Пекин желае да подсигурява, че стопанската система ще реализира цялостния си капацитет, би трябвало да укрепи правата на работещите дами. Още по тематиката
Липсващите булки на Китай

Несъответствията в съотношението мъже - дами в страната водят до редица последствия - от повишаване на брака през трафик на хора до взрив на нови браншове
29 дек 2017
А ще може ли братче

Китай облекчава непопулярната политика " едно семейство - едно дете "
29 дек 2013
Наказанието да си жена

Жестоко обезчестяване може да се окаже повратна точка за патриархална Индия
11 яну 2013

" Търсят се съвременно облечени и красиви кондукторки за високоскоростен трен ". Това е публикация за работа в китайската провинция Шаанси, само че сходни условия, които нямат нищо общо с естеството на предлаганата позиция, могат да се срещнат и на други места в страната.

Китайките имат проблем. Те получават разнопосочни послания от държавното управление и обществото. Азиатската страна върви напред, само че по едно и също време с това дамите се сблъскват със сексизъм на работното място, а управляващите организират акция за насърчаването им да се върнат към " обичайните си функции " и да одобряват " положителните фамилни полезности ". Всичко това обаче не е без икономическа цена.

Кариера или семейство

От десетилетия Китай се сблъсква с проблем с популацията. Първо то бе прекомерно многочислено и бе въведена политиката " едно семейство – едно дете ". После се стигна до развой на бързо застаряване и сексуален дисбаланс (съотношение при новородените момчета и девойки - 115 на 100). " Това изостри вниманието към демографските и обществените тематики и дамите се оказаха в центъра на бурята, оставени постоянно без потребен ход ", обобщава разбор на Council on Foreign Relations.

Проблемът с намалялата работна мощ накара Пекин да вкара " политиката за две деца " през 2016 година, очаквайки скок в ражданията, само че остана отчаян от резултата. За да насърчи дамите да имат повече деца, държавното управление направи усъвършенствания в закона за отпуските по майчинство. Тези позитивни ограничения обаче водят до непредвидени последствия и предизвикат още повече дискриминирането на пазара на труда. Причината е, че въпреки управляващите да оказват помощ в субсидирането на някои от разноските, законът изисква работодателят да обезпечава платеното майчинство. А това води до желание към чиновници мъже. Някои компании пък особено наемат дами, които към този момент имат деца, с цел да избегнат спомагателните разноски. Според скорошно изследване 54% от китайките са били питани на изявленията за работа дали са бременни или дали възнамеряват да имат деца, 12% считат, че са изгубили опция за покачване поради бременност, а 35% от тези, които не желаят да имат деца, показват като причина " терзания за кариерното развиване ". Друго изследване демонстрира, че 75% от фирмите са по-малко склонни да наемат дами след " политиката за две деца ", една трета от служителките са показали, че заплатите им са намалели, откакто са родили, а 36% са били намалени в служба.

Правителството предизвиква дамите " да се приберат у дома " и да имат повече деца. Напоследък те са подложени на все по-голям напън да възприемат " обичайни полови функции ". " С години управляващите уверяваха китайките, че едно дете е задоволително и че по-късният брак и по-късното раждане са полезност. Сега държавните медии ги карат да се омъжат, до момента в който са още в университета, и им припомнят, че по-възрастните майки могат да имат бебета с увреждания ", показва сп. Economist. Пекин желае да подтиква ражданията, защото се тормози, че броят деца, които се чака да има една жена, е под равнището, изисквано за устойчивото поддържане на популацията в дълготраен проект. Но доста двойки не желаят повече деца, защото не могат да си разрешат по-големи разноски за жилище, опазване на здравето и обучение. " Дали държавното управление ще лимитира размера на фамилията, или ще пробва да го направи по-голям, постоянно става въпрос за надзор ", твърди пред Economist Мей Фон, публицист и създател на " One Child " - книга за политиките по фамилно обмисляне в Китай.

Обяви " единствено за мъже "

Китайките срещат дискриминационно отношение на работното място, като дискриминирането въз основата на пола към момента е надълбоко вкоренена на пазара на труда – междинната месечна заплата на дамите е с 22% по-ниска от тази на мъжете. Според отчет на Human Rights Watch 19% от обявите за държавни работни места през 2018 година са били с условие " единствено за мъже " или " мъже за предпочитане ". Някои разгласи са претендирали дамите да имат избрани физически данни – във връзка с височината, тежестта, гласа или лицето, които не са били свързани с работните отговорности. Водещи китайски компании са разгласили разгласи, обещаващи на претендентите " хубави девойки " за колежки - Alibaba да вземем за пример показва, че " богини " работят в офисите й. Други образци дава журналистът Лиджъ Дзан в материал за South China Morning Post: " На празненство на Tencent предходната година служителките е трябвало да употребяват зъбите си, с цел да отворят бутилки с вода сред краката на чиновници на компанията. В публикация за работа на друга компания пък се търсят дами " без явни белези по лицето " и тегло под 65 кг. ".

Проблемът е, че тези компании се дефинират като движеща мощ за напредъка на страната, а тактиките им за наемане показват, че дискриминационните практики против китайките остават необятно публикувани. Китай има закони против половата дискриминация, в това число възбрана за уволнение на бременна жена, до момента в който детето й не навърши най-малко една година. Прилагането на разпоредбите на процедура обаче не се реализира в задоволителна степен и работодателите не се опасяват от санкции.

" Китайското държавно управление и компании би трябвало да прекратят необятното потребление на сексистки разгласи за работа ", приканват от Human Rights Watch. Техният отчет проучва над 36 000 разгласи в интервала 2013 – 2018 година, оповестени в уеб сайтове за наемане на работа и в уеб страниците на самите компании, както и в обществените мрежи. Заключението е, че те отразяват стереотипизирани схващания за дамите – че са по-малко интелектуално, физически и психически способни от мъжете или че не са задоволително отдадени на работата, защото ще излязат в майчинство. " Враждебността на китайското държавно управление и рестрикциите към свободата на словото съществено подкопават напъните на дамите деятели против половата дискриминация в работата. Известни дами правозащитници се сблъскват с полицейски тормоз през последните години. Вместо това управляващите би трябвало да ги възприемат за съдружници в битката със сексизма на пазара на труда и отвън него ", показват от Human Rights Watch.

След отчета от Alibaba разясниха, че ще " извършат прецизни инспекции ", а от Tencent се извиниха. " Нашето досие освен за наемане, само че и за повишение на дами в лидерски позиции приказва единствено за себе си ", споделя пред BBC представител на Alibaba. Пред английската медия от Tencent декларират, че практиките, разказани от Human Rights Watch, " не отразяват нашите полезности ": " Съжаляваме, че са се случили и ще предприемем незабавни дейности, с цел да сме сигурни, че няма да се повторят в бъдеще ".

Едно е ясно - в случай че Китай желае да реши казуса си с популацията и да подсигурява, че стопанската система ще реализира цялостния си капацитет, би трябвало да укрепи правата на работещите дами. Според отчет на McKinsey Global Institute намаляването на неравностойното състояние при половете на пазара на труда може да има доста по-голямо отражение върху стопанската система от предстоящото, като Китай може да усили своя Брутният вътрешен продукт с 2.5 трлн. $ до 2025 година Затова Пекин би трябвало да промени сегашните си политики – да помогне в субсидирането на нарасналите разноски за отпуска по майчинство, тъй че фирмите да са по-склонни да наемат жени; да подтиква актуалните политики за отпуск по бащинство, с цел да насърчи мъжете да поемат по-голяма част от грижите за децата; да вкара по-стриктни закони против дискриминирането на работното място. В противоположен случай женският капацитет на китайската стопанска система ще си остане неотключен.
На думи и на процедура

Китайският президент Си Цзинпин непрекъснато приказва за своя " ангажимент за полово тъждество и развиване на дамите ", само че откогато е на власт, Китай е паднал от 69-о на 100-но място във връзка с световния показател за полово тъждество в класацията на Световния стопански конгрес. Същевременно управляващите не престават с арестуването на феминистки деятели и затвориха най-известния блог за правата на дамите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР