Средната месечна цена на електроенергията в Европа през август 2022

...
Средната месечна цена на електроенергията в Европа през август 2022
Коментари Харесай

Цената на електроенергията в Европа с рекорд през август

Средната месечна цена на електрическата енергия в Европа през август 2022 година е най-високата в историята заради внезапното повишение на цените на газа. Това демонстрира изследване на анализаторската компания „ Rystad Energy “.
Анализаторът на компанията
Фабиан Ренинген съобщи, че цените на електрическата енергия в Европа са се повишили още повече през последната седмица и към този момент може да се каже, че август е най-скъпият месец за електрическа енергия на всички огромни европейски пазари.

По данни на „ Rystad “ върхът за юли е бил строшен в Италия, Франция, Германия и Англия, като италианският пазар е първият, на който междинната месечна спот цена е надхвърлила 500 евро за мегаватчас.

Освен това цената на едро на електрическата енергия с доставка за идната година във Франция и Германия през предходната седмица е надхвърлила 1000 евро за мегаватчас.
Скокът в цените на електрическата енергия
е обвързван със мощното нарастване на цените на газа през последните дни. Тази обстановка докара до дейни дейности от страна на Европейската комисия. Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейска комисия счита за належащо да се направи по този начин, че цените на газа да не оказват преобладаващо въздействие върху цената на електрическата енергия на пазара на Европейски Съюз.

Според Ренинген основен въпрос, който би трябвало да се реши, е разделянето на пазара на газ и електрическа енергия.

Един от разновидностите, споделя анализаторът, е да се наложи таван на цените, само че казусът в този случай е по какъв начин производителите на електрическа енергия ще бъдат обезщетени за своите разноски, когато таванът на цените е по-нисък от индустриалните разноски за въглища и газ. “Ако цените на газа или електрическата енергия бъдат лимитирани, някои от значимите пазарни механизми за балансиране на търсенето и предлагането ще бъдат нарушени ”, сподели още той.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР