Средната брутна месечна заплата в страната през първото тримесечие е

...
Средната брутна месечна заплата в страната през първото тримесечие е
Коментари Харесай

Средната заплата нараства със 7.1% за година до 1077 лв.

Средната брутна месечна заплата в страната през първото тримесечие е 1077 лева и нараства със 7.1% по отношение на първото тримесечие на 2017 година, сочат данни на Националния статистически институт.

Най-голямо e нарастването в добивната индустрия - с 14.4% до 1642 лева, в образованието - с 12.2% до 1033 лева, и в строителството - с 10.5% до 820 лева

Най-високи са брутните заплати в бранш " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения " - приблизително 2584 лева на месец. Според статистическите класификатори тук влизат възнагражденията на заетите в осведомителните технологии и осведомителните услуги и издаването на програмни артикули. На второ място със междинна заплата 1801 лева се подреждат финансите и застраховането, следвани от енергетиката с 1721 лева

Най-нископлатени са работещите в хотелиерството и ресторантьорството - приблизително 655 лева като нарастването е с към междинния за страната %. На второ място по ниско възнаграждение е строителството - приблизително 820 лева месечно.

 Средната заплата нараства със 7.1% за година до 1077 лева
© Национален статистически институт

За година възнагражденията на работещите в публичния бранш нарастват по-бързо - с 9 на 100, а в частния - с 6.6%.

Броят на наетите на трудов контракт нараства с 1.5% и в края на март 2018 година те са 2.31 млн. души.

В брутната заплата Национален статистически институт включва възнаграждението за положен труд преди приспадането на обществените и здравните вноски за сметка на служащия, както и други доплащания - за изключителна и нощна работа, награди и други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР