Средната брутна месечна работна заплата в България възлиза на 1787

...
Средната брутна месечна работна заплата в България възлиза на 1787
Коментари Харесай

В кои сектори на българската икономика заплатите са най-високи?

Средната брутна месечна работна заплата в България възлиза на 1787 лв. към края на третото тримесечие на тази година, като нараства с 14.7% по отношение на същия интервал на 2021 година Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт, представени от.

На годишна база междинната работна заплата през третото тримесечие на 2022 година в публичния бранш нараства с 12.5%, а в частния - с 15.4%.

Най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Селско, горско и рибно стопанство “ (със 17.8%), „ Държавно управление; държавно публично обезпечаване “ и „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ (с по 17.3%).

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през третото тримесечие на 2022 година са „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения “ (4191 лева), „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ (2554 лева), „ Финансови и застрахователни действия “ (2 533 лева).

Най-нископлатени пък санаетите лица в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (1069 лева), „ Други действия “ (1184 лева) и „ Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване “ (1286 лева).

По предварителни данни на Национален статистически институт, наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на септември 2022 година понижават с 0.2% по отношение на края септември 2021 година, като доближават 2.28 милиона.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ - надлежно 20.5% и 16.7% от всички заети.

В процентно изражение понижението е най-значително в икономическите действия „ Строителство “ (с 3.9%) „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (с 2.6%) и в „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ (с 2.4%), а най-голямо нарастване в броя на заетите е записано в „ Операции с недвижими парцели “ (с 8.1%) и „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ (с 6.1%).

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР