Средиземноморският курортен град Кан, където се намира четвъртото по големина

...
Средиземноморският курортен град Кан, където се намира четвъртото по големина
Коментари Харесай

Кан също ще ограничи достъпа на круизните кораби

Средиземноморският курортен град Кан, където се намира четвъртото по величина пристанище за круизни кораби в света, разгласи, че ще от идната година ще ограничи достъпа на най-силно замърсяващите круизни кораби в желанието си да усъвършенства качеството на въздуха в града, заяви " Ройтерс ".

Забраната ще е ориентирана към кораби, които не почитат ограничаването от 0,1% наличие на сяра в горивото, и ще стопира достъпа на някои пасажери до града, прочут със своя кино фестивал.

" Повече няма да одобряваме пасажерите, идващи от замърсяващите круизни кораби ", съобщи кметът Давид Лиснард. Той добави, че ограниченията не са ориентирани против круизните кораби, а против замърсяването на въздуха.

 Круизен транспортен съд край Кан
© Reuters

Круизен транспортен съд край Кан

Заради политиката на Европейски Съюз за чист въздух сходни ограничавания към този момент се ползват в пристанищата в Балтийско и Северно море и Ламанша и евентуално скоро ще доближат Средиземно море.

Круизните кораби употребяват мазут, в който се съдържа към 2000 пъти повече серен оксид, в сравнение с в елементарния дизел, счита немският анализатор на замърсяването Аксел Фридрих.

Затова, въпреки забележителният растеж на промишлеността на круизните кораби постоянно да е подложен на критика от туристическите градове, на този бранш все по-често се гледа и като сериозна опасност за околната среда.Преди три месеца главната организация за запазване на културното завещание на Италия съобщи, че град Венеция би трябвало да бъде подложен в листата със застрашени градове на Организация на обединените нации и че круизните кораби би трябвало да бъдат неразрешени в неговата нежна лагуна, с цел да бъде предотвратена екологична злополука.

Преди две години бе оповестено, че държавният комитет по превоза отпред с министъра на превоза в Италия са взели решение към 2021 година кораби, надвишаващи 55 хиляди тона, да не могат повече да минават около " Сан Марко ", а вместо това да заобикалят по други направления.

 Творбата на Банкси
© www.banksy.co.uk

Творбата на Банкси " Венеция в масло "

Проблемните връзки на Венеция с круизните кораби даже въодушевиха известния неизвестен графити художник Банкси, който се опита да сложи собствен щанд с колаж от картини, озаглавени " Венеция в масло " по време на провеждащото се по това време огромно биенале на изкуствата.

По данни на Международната асоциация на крузините линии (основната комерсиална асоциация в този сектор) се чака през тази година 30 млн. пасажери да плават на борда на близо 300 кораба. Това е огромен скок спрямо преди 10 години, когато техният брой е 17,8 млн.

През юли норвежкият холдинг за круизи, който съставлява 40 % от морския трафик на Кан, подписа круизна харта - съглашение, с което даде обещание да направи корабите си по-малко нездравословни за околната среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР