Среден ръст на печалбите в размер на близо шест пъти

...
Среден ръст на печалбите в размер на близо шест пъти
Коментари Харесай

БТПП: Българските компании стават по-силни, по-конкурентоспособни и с по-високи приходи

Среден растеж на облагите в размер на близо шест пъти за една година, това регистрират компаниите на челните места в класацията " Топ 100 " на най-хубавите компании в българската стопанска система на Търговско-промишлената палата. Българските компании стават по-силни, по-конкурентоспособни, със съкратени разноски, по-високи и по-изсветлени доходи.
Участващите в класацията 6 500 компании образуват 83 % от брутния вътрешен артикул на страната за 2017 година и в забележителна степен, точно с помощта на тяхната работа, България се подрежда в Топ 10 измежду страните от Европейски Съюз по растеж на брутния вътрешен артикул.

По слаб напредък на приходите, само че по-висок на облагата демонстрира сравнението на 2016 година. Сред компаниите с най-голяма динамичност в оборотите преди всичко е търговията, следвана от бранша на услугите и строителството. В индустрията - най-застъпени измежду първите 100 компании по доходи от продажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Близо 90 % междинен растеж на приходите – 1,1 млн. лв. междинна облага реализират първите 100 най-бързо растящи компании. На 100 лв. личен капитал - 90 лв. облага, реализират компаниите от търговията, услугите, превоза и спедицията.

Запазва се обаче и разликата в икономическото развиване на районите, макар че на всички места фирмите реализират по-добри резултати, сподели Олга Чугунска от Търговско-промишлената палата.

" И в двете ранглисти особено е, че най-големите компании – и в Северозападния район, и в Югозападния, взети като две противоположности, още веднъж регистрират растеж, т.е. на всички места се усилват приходите, без значение от районите, само че това, което е особено, че в Югозападният район прави 10 пъти повече доходи първите 10 компании спрямо първите 10 компании в Северозападна България ".

" Това в известна степен е и въздействието на София. В България не престават тези диспропорции да съществуват и стратегиите, които бяха направени и опитите да се даде по-голям късмет с присъединяване на компании в европейските стратегии и планове тогава, когато компании от Северозападна България вземат участие, с цел да има спомагателни преференции, сякаш към този момент не дават резултат ", добавя и ръководителят на палатата Цветан Симеонов.

Бизнесът продължава да среща проблеми с дефицита на работна мощ и неналичието на функционираща електронна администрация. И прогнозата: с упованията за икономическата среда.

" Макроикономическите резултати на нашата стопанска система са приемливи, България добре се показва на макроикономическо ниво. Опитите за увеличение тежестта върху бизнеса епизодично се появяват, само че към този момент за наше задоволство са несполучливи. Имам поради опита да се натовари бизнеса с вноски за местата за лица с понижена работоспособност, което щеше да бъде една спомагателна тежест и с нищо необяснима тежест, към този момент считаме, че това нещо сме го прекратили. Има дребни неща, които могат и е извънредно време да се оправят, това е заплащането на трите дни болнични от страна на работодателите, които по никакъв метод не могат нито да управляват, нито да санкционират тези лица в здравната система на България, които безпричинно издават болнични листове ".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР