Средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари

...
Средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари
Коментари Харесай

Министърът Тагарев: Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване

Средата за сигурност е мощно променена , откакто през февруари 2022 година бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България поддържа законните дейности за отбрана от съветските военни дейности и възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Това съобщи по време на брифинг военният ни министър Тодор Тагарев , който през вчерашния ден е посетил украинския си сътрудник Олексий Резников в Одеса. Той е изразил признателност за топлото посрещане в Украйна и е подчертал смисъла на персоналния контакт за подсилване на двустранното съдействие.

„ Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност “, уточни той.

„ Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото й е в евроатлантическото семейство “, увери министър Тагарев.

„ България ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Украйна. Ангажиментът ни остава хладнокръвен и се основава на споделените ни полезности и вековните ни исторически връзки “ , сподели министър Тагарев в умозаключение.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников е благодарил на България за оказаната помощ и е изразил паника от дейностите на Русия в Черно море , като е подчертал стратегическото значение на зърнената договорка , защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

В рамките на визитата си в Одеса министърът Тагарев е бил посрещнат от генералния консул на Република България Светослав Иванов . Той е разговарял и с представителите на българската диаспора, дарил им български книги. По-късно военният ни министър е посетил военна база на украинските военноморски сили и е положил цветя на Паметника на починалите моряци в руско-украинската война.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР