Средата на юни е, лятото е тук, а новините са

Средата на юни е, лятото е тук, а новините са ...

Новини или Novini - картината на печата за 17 юни.

Средата на юни е, лятото е тук, а новините са като за лято – липсващи. В крайна сметка обаче тук-там се намира по нещо – нека видим какво
Вестник "Сега"
Матурата по английски език е протекла много лошо – средният спад в резултата е цели 18 точки! Явно и Game of Thrones не помага, за да учат децата английски – или пък учителите не са се много сетили да ползват такъв тип подход. За пръв път от години първите две места се заемат не от английски, а от математически гимназии, СМГ и Първа частна математическа гимназия. За сравнение миналата година в Топ 10 имаше само две математически гимназии, и то от четвърто място нататък.
От МОН не дадоха смислено обяснение на намалението в резултата. Според тях се дължи на факта, че това е най-масовата втора матура - английският е избран от над 14 000 деца, като част от тях според министерството не са избрали най-подходящия изпит и са надценили знанията си. Ведомството така и не призна, че има грешки и подвеждащи въпроси в матурата.
Вестник "24 часа"
Македонски историци не дават Гоце Делчев, пише медията. На първо място е цитиран проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство. Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за българин.
Вестник "Труд"
Основната тема касае туроператорите и как заради нови изисквания от страна на държавата трябва да се правят нови инвестиции, стигащи до 50 000 лева. Става въпрос за свързаността с НАП и какво трябва да се отчита директно пред данъчните. Само че на много компании май им е по-евтино да идат в чужбина, отколкото да седят в България при такова положение.
Вестник "Монитор"
Толкова е безинтересно тук, че от скука човек може да погледне от какво този път храбрите вестникари бранят Делян Пеевски. От жаби го бранят – от Frognews. Ние отдавна мислим, че Пеевски е достатъчно голям да се пази сам, но явно мислим погрешно.

Източник: actualno.com